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M E M O R A N D U M

TO: Medard Kopczynski, Chairman
        Technical Advisory Committee
        Florida Building Commission

FROM: Suzanne H. Schmith
                Staff Attorney

RE: Eligibility of Division I contractors certified to use RWDA software
        under 1994 and 1997 versions of the SBC

DATE: September 14, 1998

 

______________________________________________________________________________

This memo is in response to the following question raised at the August 17th meeting of the Technical 
Advisory Committee: Are certificate holders who completed the Construction Industry Licensing Board 
(CILB) approved Residential Wind Design Analysis (RWDA) course, covering software which was 
developed based on the 1994 Standard Building Code (SBC), eligible to use the 1997 version of RWDA 
software? After reviewing the applicable documents, I conclude that such certificate holders are not eligible 
because the circumstances are outside of the Board of Building Codes and Standards’ (Board’s) narrow 
recognition of the software. The Board’s recognition was limited in two respects. First, the software was 
recognized as an implementation of the Section 1606 engineering design process of the 1994 FBC. Second, 
the methodology was only recognized for use by Division I contractors if they had passed the CILB 
approved training course. As the Section 1606 engineering design process was revised between the 1994 
and 1997 versions of the SBC, thereby necessitating the update by Mr. Hubert of the software, the Board’s 
recognition of the software is not applicable to the 1997 FBC. Further, as the CILB has not provided an 
approved training course covering the updated methodology, current certificate holders are eligible only to 
use the 1994 code-based version.

 

Background

In August of 1995, the Board recognized, in an advisory opinion, Mr. Hubert’s RWDA software as an 
implementation of the engineering design process set forth in Section 1606 of the 1994 SBC. With respect 
to use by Division I contractors, the Board limited its recognition of the program for use only by those 
contractors who have passed the CILB approved training course. Apparently the Board was concerned 
with certifying contractors in the use of an engineering methodology designed to produce designs for one and 
two family dwellings which would meet the wind load requirements of the SBC. It is important to note that 
the Board recognized RWDA as an implementation of the engineering design methodology of Section 1606 
of the 1994 SBC, not as an "alternate methodology" approved formally by rule. It is my understanding that 
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the three alternate methodologies approved by rule of the department are specification standards, meaning 
they are pre-engineered solutions which eliminate much of the discretion of the user. The RWDA software, 
however, is an implementation tool which calculates wind load forces, yet leaves to the discretion of the 
properly trained user the choice of products to withstand those forces.

The issue of whether the software would remain applicable for future versions of the code has been 
discussed by the TAC and the Board, but has never been directly addressed. At the September 30, 1996 
meeting members indicated that a problem would arise with applying this software to a future more restrictive 
version of the code. It is my understanding from staff that the 1997 version of Section 1606 of the SBC is 
not necessarily more restrictive than the 1994 version. While some changed coefficients or other variables 
may result in more restrictive design criteria for some structures, the results will vary from structure to 
structure. The relative strictness of the codes alone, then, cannot fully answer the question at hand.

A related, and perhaps dispositive question, is whether the 1997 version of Section 1606 constitutes a 
change in the engineering design process from the 1994 version. It is my understanding from staff that it 
does. While the equations remain basically the same, the coefficients and calculations have changed, resulting 
in a different methodology. If my understanding is correct, then certification to use the 1994 RWDA 
methodology would not apply to the 1997 version. This conclusion seems consistent with the Board’s 
hesitancy to recognize the software by Division I contractors without limitation. I would advise the 
commission to proceed with the same caution.


