
Issue: DS 2023-035: The petitioner, George Merlin, of George Merlin Associates is seeking a declaratory 
statement regarding the definition and height location of the design flood elevation (DFE), and the 
“allowed use” above the elevation specified in ASCE 24 and the FDEP’s 100-year storm elevation. 
 
Petitioner seeks clarification of the following questions: 
 
Question 1a: Is the DFE based on ASCE / FEMA FIRM maps and NOT based on FDEP's 100-year storm 
elevation?  
 
 
Question 1b: Is the DFE based on the higher FDEP elevation? 
 
Question 2: Does the FBC allow an enclosed bathroom and snack bar to be provided at the ground level 
of this residence, if the bathroom and snack bar are above the +11.0 ASCE / FEMA FIRM map elevation 
and below the +18.3 NAVD FDEP elevation and their enclosure walls are breakaway with fixtures and 
utilities not attached lo any breakaway walls? 
 
 
Question 3:  Are the pool bath and snack bar enclosures described above considered a non-habitable 
use and / or non-habitable structure?  
 
 
Background:  
 
The petitioner is currently designing a new oceanfront single family residence on Casey Key, Nokomis 
Florida. According to the petitioner, the proposed residence will be located in multiple flood zones, 
FEMA A flood zone and also in the FDEP Coastal construction control line (CCCL) zone. The property 
has existing hardened shoreline protection along the gulf front with access stair down to the beach and 
mean high water line area. The existing ground level elevation at the new residence location Is 
approxlmately+10 ft. NAVD. The new residence will be piling supported and have ground level parking, 
storage and vertical building access at elevation +11.0 NAVD and with two story elevated living area 
above the ground level space.  
 
ASCE 24 – 14 
 
1.2 Definitions 
 
Base Flood Elevation (BFE) – Elevation of flooding, including wave height, having a 1% chance of being 
equaled or exceeded in any given year. 
 
Design Flood Elevation (DFE) – Elevation of the design flood, including wave height, relative to the 
datum specified on the community’s flood hazard map. 
 
4.4 Elevation requirements 
 
The bottom of the lowest horizontal structural member of the lowest floor shall be elevated in 
conformance with the minimum requirements of Table 4 – 1.  The actual required height above the DFE 
shall be determined by the Flood Design Class of the structure.  Piles, pile caps, footings, mat or raft 
foundations, grade beams, columns, bracing, and shear walls designed and constructed in accordance 
with Section 4.5 shall not be required to meet the elevation requirements of Table 4-1.   
 
 
 
 



Table 4-1 Minimum Elevation of Bottom of lowest Supporting Horizontal Structural Member of Lowest 
Floor – Coastal High Hazard Areas and Coastal A Zones 
 
Flood Design Class Minimum Elevation, Relative to Base Flood Elevation (BFE) or Design 

Flood Elevation (DFE) 
 
1 DFE 
2 BFE + 1 ft or DFE, whichever is higher 
3 BFE + 2 ft or DFE, whichever is higher  
4 BFE + 2ft or DFE, or 500-year flood elevation, whichever is higher

  
 
 
7th Edition (2020) Florida Building Code, Residential 
 
CHAPTER 3 BUILDING PLANNING 
 
R322.1.4 Establishing the design flood elevation. The design flood elevation shall be used to define flood hazard 
areas. At a minimum, the design flood elevation shall be the higher of the following: 
 
1. The base flood elevation at the depth of peak elevation of flooding, including wave height, that has a 1 
percent (100-year flood) or greater chance of being equaled or exceeded in any given year; or 
 
2. The elevation of the design flood associated with the area designated on a flood hazard map adopted by 
the community, or otherwise legally designated. 
 
R322.2 Flood hazard areas (including A Zones). Areas that have been determined to be prone to flooding and that 
are not subject to high-velocity wave action shall be designated as flood hazard areas. Flood hazard areas that have 
been delineated as subject to wave heights between 11/2 feet (457 mm) and 3 feet (914 mm) or otherwise designated 
by the jurisdiction shall be designated as Coastal A Zones and are subject to the requirements of Section R322.3. 
Buildings and structures constructed in whole or in part in flood hazard areas shall be designed and constructed in 
accordance with Sections R322.2.1 through R322.2.3. 
 
 
R322.2.1 Elevation requirements. 
1. Buildings and structures in flood hazard areas, including flood hazard areas designated as Coastal 
A Zones, shall have the lowest floors elevated to or above the base flood elevation plus 1 foot (305 mm), 
or the design flood elevation, whichever is higher. 
2. In areas of shallow flooding (AO Zones), buildings and structures shall have the lowest floor (including 
basement) elevated to a height above the highest adjacent grade of not less than the depth number 
specified in feet (mm) on the FIRM plus 1 foot (305 mm), or not less than 3 feet (915 mm) if a depth 
number is not specified. 
3. Basement floors that are below grade on all sides shall be elevated to or above base flood elevation 
plus 1 foot (305 mm), or the design flood elevation, whichever is higher. 
Exception: Enclosed areas below the design flood elevation, including basements with floors that are not 
below grade on all sides, shall meet the requirements of Section R322.2.2. 
 
R322.2.2 Enclosed area below design flood elevation. 
Enclosed areas, including crawl spaces, that are below the design flood elevation shall: 
1. Be used solely for parking of vehicles, building access or storage. 
2. Be provided with flood openings that meet the following criteria and are installed in accordance with 
Section R322.2.2.1: 
2.1. The total net area of non-engineered openings shall be not less than 1 square inch (645 
mm2) for each square foot (0.093 m2) of enclosed area where the enclosed area is 
measured on the exterior of the enclosure walls, or the openings shall be designed as 



engineered openings and the construction documents shall include a statement by a 
registered design professional that the design of the openings will provide for equalization 
of hydrostatic flood forces on exterior walls by allowing for the automatic entry and exit 
of floodwaters as specified in Section 2.7.2.2 of ASCE 24. 
2.2. Openings shall be not less than 3 inches (76 mm) in any direction in the plane of the wall. 
2.3. The presence of louvers, blades, screens and faceplates or other covers and devices shall 
allow the automatic flow of floodwater into and out of the enclosed areas and shall be 
accounted for in the determination of the net open area. 
 
R322.1.11 Structures seaward of a coastal control construction 
line. In addition to the requirements of this section, structures located in flood hazard areas and seaward 
of the coastal construction line shall be designed to resist the predicted forces of a 100-year storm event in 
accordance with Section R3109 of the Florida Building Code, Building, and the more restrictive provisions shall 
govern. 
 
R322.1.1 Alternative provisions. 
As an alternative to the requirements in Section R322, ASCE 24 is permitted subject to the limitations of 
this code and the limitations therein. 

 
7th Edition (2020) Florida Building Code, Building 
 
CHAPTER 2 DEFINITIONS 
 
 
BASE FLOOD. The flood having a 1-percent chance of being equaled or exceeded in any given year. 
 
[BS] BASE FLOOD ELEVATION. The elevation of the base flood, including wave height, relative to the National 
Geodetic Vertical Datum (NGVD), North American Vertical Datum (NAVD) or other datum specified on the Flood 
Insurance Rate Map (FIRM). 
 
[BS] DESIGN FLOOD ELEVATION. The elevation of the “design flood,” including wave height, relative to the 
datum specified on the community’s legally designated flood hazard map. In areas designated as Zone AO, the 
design flood elevation shall be the elevation of the highest existing grade of the building’s perimeter plus the depth 
number (in feet) specified on the flood hazard map. In areas designated as Zone AO where a depth number is not 
specified on the map, the depth number shall be taken as being equal to 2 feet (610 mm). 
 
[BS] DESIGN FLOOD. The flood associated with the greater of the following two areas: 
 
1. Area with a flood plain subject to a 1-percent or greater chance of flooding in any year. 
 
2. Area designated as a flood hazard area on a community’s flood hazard map, or otherwise legally designated. 
 
HABITABLE SPACE. A space in a building for living, sleeping, eating or cooking. Bathrooms, toilet rooms, 
closets, halls, screen enclosures, sunroom Categories I, II, III and IV as defined in Section 2002.6, storage or utility 
spaces and similar areas are not considered habitable spaces. 
 
 
 CHAPTER 31 SPECIAL CONSTRUCTION 
 
3109.3.3 Elevation standards. 
The bottom of the lowest horizontal structural member of the lowest floor shall be at or above the higher 
of the following: 

1. The elevation specified in ASCE 24 Chapter 4 if the structure is in a coastal high hazard 
area or Coastal A Zone; 

2. The elevation specified by the jurisdiction; or 



3. The 100-year storm elevation determined by the Florida Department of Environmental Protection 
in the report titled “One-Hundred-Year Storm Elevation Requirements for Habitable Structures 
Located Seaward of a Coastal Construction Control Line” (1999). An applicant may request 
determination of a site-specific 100-year storm elevation (see definition). 
 

3109.3.4 Walls and enclosures below the flood elevation. 
Walls and enclosures below the elevation required by Section 3109.3.3 and above the design 
grade elevation shall comply with all of the following, as applicable: 
 

1. Walls seaward of the CCCL shall comply with the breakaway wall requirements of ASCE 
24 Section 4.6 using the lesser of the flood loads specified by Section 3109.3.1. 

2. Elevator shafts and stairways shall comply with ASCE 24. 
 

3. For nonresidential buildings located outside of a coastal high hazard area (Zone V): 
 

a. Small mechanical and electrical rooms with dry floodproofing to the elevation 
specified in ASCE 24 or by the jurisdiction are not required to be breakaway. 
b. Stairwells are not required to be breakaway provided the walls have flood 

openings in accordance with this section. 
4. In special flood hazard areas (Zone V and Zone A), all breakaway walls below the elevation 

specified in ASCE 24 or the elevation specified by the jurisdiction shall have flood openings in 
accordance with ASCE 24 Section 4.6.2. Flood openings are not required in: 

a) Shear walls designed in accordance with Section 3109.3.2.2. 
b) Walls of enclosures below buildings not located in special flood hazard areas (Zone 

X). 
c) Walls that are designed and constructed in conformance with the dry 

floodproofing requirements of ASCE 24 in areas other than coastal high hazard areas. 
 

5. In special flood hazard areas (Zone V and Zone A): 
a) Enclosures below the elevation specified in ASCE 24 or the elevation specified by the 

jurisdiction shall be used solely for parking of vehicles, building access, or storage 
unless enclosures are designed and constructed in accordance with the dry 
floodproofing requirements of ASCE 24. 

b) Enclosures above the elevation specified in ASCE 24 or by the jurisdiction and below 
the 100-year storm elevation, or enclosures with dry floodproofing to the elevation 
specified in ASCE 24 or by the jurisdiction, shall be limited to allowed use as defined 
in this section. 
 

6. In habitable structures not located in special flood hazard areas (Zone X), uses of enclosures 
below the 100-year storm elevation shall be limited to allowed use as defined in this section. 

 
3109.2 Definitions. The following words and terms shall, for the purposes of this section, have the indicated 
meanings shown herein. 

 
ALLOWED USE.  For the purpose of Section 3109.3.4, use of enclosures above, or with dry floodproofing to, the 
elevation specified in ASCE 24 and below the 100-year storm elevation, includes, but is not limited to use for 
parking of vehicles, storage, building access, small mechanical and electrical rooms, retail shops, commercial 
pool bars and other bars, snack bars, commercial grills with portable cooking equipment, commercial dining 
areas where the permanent kitchen is located landward of the coastal construction control line or above the 100-year 
storm elevation, toilet rooms and bathrooms, cabanas, recreational spaces such as gyms and card rooms, commercial 
service/storage/back-of-house facilities; and uses of a similar nature that are not spaces for living, sleeping or 
cooking. 

 



Staff Analysis 
 
Question 1a: Is the DFE based on ASCE / FEMA FIRM maps and NOT based on FDEP's 100-year 
storm elevation?  
 
Answer:   
 
The answer to the Petitioner’s question is no.  The DFE and FDEP 100-year storm elevation refer to the 
elevation of the water surface, and as per Section 3109.3.3 of the 7th Edition (2020) Florida Building Code 
(FBC), Building, the bottom of the horizontal member of the lowest floor for the project in question must 
be at or above the higher of the elevation specified in ASCE 24 and the Florida Department of 
Environmental Protection (FDEB) 100-year storm elevation.  
 
Question 1b:  
 
Is the DFE based on the higher FDEP elevation? 
 
Answer:  See answer to question 1. 
 
 
Question 2:  
 
Does the FBC allow an enclosed bathroom and snack bar to be provided at the ground level of this 
residence, if the bathroom and snack bar are above the +11.0 ASCE / FEMA FIRM map elevation and 
below the +18.3 NAVD FDEP elevation and their enclosure walls are breakaway with fixtures and utilities 
not attached lo any breakaway walls? 
 
Answer: 
 
The answer to the Petitioner’s question is yes.  As per Section 3109.3.4, Item 5, of the 7th Edition (2020) 
FBC, Building, an enclosed bathroom and snack bar are allowed to be provided at the ground level of the 
residence in question, if the said bathroom and snack bar are above the elevation specified by ASCE 24 
and below the FDEP 100-year storm elevation. 
 
Question 3:   
 
Are the pool bath and snack bar enclosures described above considered a non-habitable use and / or 
non-habitable structure?  
 
Answer: 
 
The answer to the Petitioner’s question is yes.  As per the definitions of “Allowed Use” and “Habitable 
Space” of the 7th Edition (2020) FBC, Building, the pool bath and snack bar in question that are located 
above the elevation specified by ASCE 24 and below the FDEP 100-year storm elevation are considered 
non-habitable spaces. 
 
 


