
DOUGLAS PRESTON, P.E. 

101 Rosebud Lane, Georgetown, TX 78633, Phone: 254.493.8860 

  

 

Nov. 20, 2008 
 
JELD-WEN Windows & Doors 

P.O. Box 1329 

Klamath Falls, OR 97601 
 
Re:  Equivalency of Standards Document 
 
To Whom It May Concern: 
 
I have reviewed the detailed analysis in the attached document authored by A. William Lingnell, P.E. which 
constitutes a comparison of the two standards ASTM E1300-02 and E1300-04. I have also reviewed the referenced 
standards and find the minor changes made to the 2004 version of the standard will have no bearing on the glass 
strength relative to the 2002 version of the standard as referenced in the anchoring instructions for fenestration 
products. I find the two versions of the standard to be equivalent as it applies to the certification testing performed 
for windows and doors.  
 
I, Douglas Preston, PE have issued this letter for JELD-WEN Windows & Doors.  In no way do I or will I acquire 
financial interest in JELD-WEN as a company or in sales/distribution of any JELD-WEN products.  Additionally, I do 
not have or will not acquire financial interest from the approval process of any JELD-WEN products. 
 
If there any further questions or requests, feel free to contact me at your leisure. 
 
Sincerely,  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Douglas S. Preston, PE 
FL PE License No. 53291 

 



 
LINGNELL CONSULTING SERVICES 

A. WILLIAM LINGNELL, P. E. 
1270 Shores Court 

Rockwall, Texas 75087 
(972) 771-1600 Tel * (972) 771 0354 Fax 

lingnell@swbell.net 
October 5, 2008 

 
 
 
 
 
Mr. Steve Strawn 
Product Compliance Policy Manager 
JELD-WEN, INC. 
External Affairs Department  
 
 
Re: ASTM E 1300 “Standard Practice for Determining Load Resistance of Glass in Buildings 
       Review of 2002 and 2004  
 
 
Hello Steve, 
 
Per your request I have examined the two standards ASTM E 1300 – 02 and ASTM E 1300 – 04€1 

with the purpose of demonstrating equivalency between the two versions of the E 1300 standard.  
Each item that has be changed or added to the standard from the 02 version to the 04 is identified 
below with a comment regarding the change. 
 
ASTM E 1300 – 02     ASTM E 1300 – 04€1 
 
Section 2. Referenced Documents 
2.1 ASTM Standards    2.1 ASTM Standards 

D 4065 Practice for Plastics: Dynamic Mechanical 
Properties, Determination and Report of Procedure 

 
Comment:  Additional reference standard added for use in new Appendix X10, pg 58 of E 1300 –04€1 

 
 
TABLE 1.       TABLE 1.       
  
           
The Glass Type Factors (GTF) for long                 The Glass Type Factors (GTF) long     
duration loads are 0.6, 1.6, and 3.6 for AN,           duration loads are 0.5, 1.3, and 3.0 for AN, 
HS, and FT glass respectively.                                 HS, and FT glass respectively.   



-2- 
 
Comment:  The Glass Type Factors (GTF) for long term load were adjusted back by 0.83 to be in line 
with the 3-second load duration not the 60 – second duration.  Basically an update that was not 
incorporated when the original standard changed from 60 second to 3 second duration for the short 
term load condition.  See page 2 of both standards. 
 
 
TABLE 3.       TABLE 3. 
 
The Glass Type Factors (GTF) for Insulating       The Glass Type Factors (GTF) for Insulating  
Glass Units for long duration loads are 0.54, Glass Units for long duration loads are 0.45, 1.25, 
1.5, and 3.4 for AN glass with AN, HS, and FT     and 3.0 for AN glass with AN, HS, and FT glass  
glass respectively…..     respectively…  
 
Comment:  The Glass Type Factors (GTF) for long term load were adjusted back by 0.83 to be in line 
with the 3-second load duration not the 60 – second duration.  Basically an update that was not 
incorporated when the original standard changed from 60 second to 3 second duration for the short 
term load condition.  This is similar to what was done to TABLE 1 only for insulating glass.  See page 
2 of both standards. 
 
 
Section 3.2.3.2 thickness designation for                Section 3.2.3.2 thickness designation for laminated 
laminated glass     glass 
  Item (c) does not exist    Item (c) Exception: The construction of two   
        6 mm (1/4 in.) glass plies plus a 0.76 mm (0.030 in.) 
        interlayer shall be defined as 12 mm (1/2 in.). 
 
Comment:  This definition was added to identify a common industry product used as 12 mm (1/2 in.) 
laminated glass 
 
 
Section X10. Method for Establishing              Section X10. Method for Establishing Equivalency 
Equivalency of Non-PVB Polymer Interlayers       of Non-PVB  Polymer Interlayers 
         Section does not exist      This section added –see page 58 of E 1300 –04€1 
 
 
Comment:  This section was added to the appendix of the E 1300 –04€1 standard for specifying when 
the non-factored load resistance charts for polyvinyl butyral (PVB) laminated glass may be used for 
laminated glass made with plastic interlayers other than PVB. 
 
 
 
 
 
 



 
-3- 

 
The E - 1300 - 04€1 version of the standard is basically the same as the E 1300 – 02 with regard to 
glass strength regarding uniform load resistance of glass to short term loads such as wind loads.  The 
request of the window manufacturers is that the reference to the ASTM E 1300 – 02 standard 
referred to in their certified window reports be recognized as an equivalent to the ASTM 1300 - 04€1 
standard.  I would concur with this request as valid in that the minor changes made to the 2004 
standard will not have any bearing on the glass strength relative to the reference to the 2002 standard.  
That is, the standards for 2002 and 2004 are basically the same for short term uniform load resistance 
as referenced for the window certification tests.  The additional information contained in the 
appendix X10 was added as nonmandatory language to allow other plastic interlayers in laminated 
glass construction to use the laminated glass charts providing an equivalency criteria is met. 
 
For your information I am a practicing professional engineer and specialize in glass engineering for 
glass used in building construction including glass for commercial and residential windows. I use the 
standard constantly in my engineering work for the analysis of load resistance for glass used in 
buildings and subjected to uniform loads.  I am also an active member of the ASTM committee E 
06.51.13, Glass Strength that oversees and maintains the ASTM E 1300 standard and have attended 
all the main meetings and special working group meetings for the past 15 years.  I have been involved 
with the standard since the beginning back in the early 1980’s and as well as the first publication in 
1989.  The E - 1300 - 04€1 version of the standard is basically the same as the E 1300 – 02 with regard 
to glass strength regarding uniform load resistance of glass to short term loads such as wind loads.   
  
I have attached copies of the two standards for your reference as well as background information on 
Lingnell Consulting Services.  Please let me know if you have any questions or need any additional 
information. 
 
Best Regards, 
 
A. William Lingnell 
 
A. William Lingnell, P. E.  
Lingnell Consulting Services 
Engineering Consultant 
1270 Shores Court 
Rockwall, Texas 75087 
Phone: (972) 771-1600 
Fax: (972) 771-0354 
Cell: (972) 567-2484 
E-mail: lingnell@swbell.net  
 



FLORIDA BUILDING COMMISSION 

Structural Technical Advisory Committee   

MINUTES 

Monday, October 13, 2008  

8:00 A.M. –  

Embassy Suites  
3705 Spectrum Blvd, 

 Tampa, Florida 33612 
Tel: 1-813-977-7066    

Meeting Objective: 

1.  Called to Order-reviewed/approved agenda and minutes.  

There was a quorum.  Do Kim, Chairman, Paul Kidwell, Craig Parrino, Charles Everly, C.W. Macomber, 
George Wiggins, Rusty Carroll, Jack Glenn, Dan Lavrich, Jaime Gascon were present.   

2. Reviewed and discussed proposed code changes to the 2007 Florida Building Code and provided 
recommendation for consideration. 

3. Review and provide recommendations to the Commission on the request for declaratory statements: 

DCA08-DEC-194 by Dan Arlington, Plans Examiner, St. Johns County Building Department 

ACTION: Tabled/Deferred to the December Meeting 

DCA08-DEC-205 by Neil Melick, CBO, Department Director, City of West Palm Beach 
ACTION: 
QUESTION 1:  Is it the intent of Section 301.13 of the Florida Building Code, Mechanical that 
appliances be designed to resist wind pressures even if the permit applicant is unable to find an 
appliance manufacturer who will provide supporting wind resistance documentation? 

ANSWER: Yes. 
  
QUESTION 2:  Does the phrase “appliances…shall be designed” in Section 301.13 mean that it is the 

responsibility of the appliance manufacturer to design their outdoor appliances to resist wind 
pressures since the manufacturer is the designer of the appliance? 

  
ANSWER: Yes.  This is not just a Florida requirement, it is also required by the 2003 International 
Mechanical Code. Without such data, the option is to enclose the equipment in a mechanical room 
designed to withstand wind loads described by the Florida Building Code, Building, for that 
location.  

  
QUESTION 3:  Is it the intent of Section 301.13 of the Florida Building Code, Mechanical that ALL 

mechanical appliances and equipment, including package units, condensing units and fans that are 
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exposed to wind be designed and installed to resist wind pressures in accordance with section 1609 of 
the Florida Building Code, Building? 
  
ANSWER:  Yes 

  
QUESTION 4:  If the answers to the above are in the affirmative, is there a different standard to be 

applied to mechanical appliances, equipment and their supports due to the use of the word “resist” in 
Section 301.13 of the Florida Building Code, Mechanical rather than the use of the word 
“withstand” as stated in Section 1609.1 of the Florida Building Code, Building? 
  
ANSWER:   No, the intent of the language “resist” and “withstand” is the same.   

  
QUESTION 5:  If the answers to questions 1 through 3 are in the affirmative and the answer to question 

4 is in the negative, would then the proposed installation be in violation of Section 301.13 of the 
Florida Building Code, Mechanical, 2004 Edition? 

       
ANSWER:  Yes, the installation would be in violation of Section 301.13 of the 2004 FBC-
Mechanical. 

  
QUESTION 6:  If the answer to question 5 above is in the affirmative, then what recourse/options do I 

have as a Code Official? Do I have the authority to withhold the Certificate of Occupancy? 
  
ANSWER:  Section 110 of the Florida Building Code gives the building official the authority to 
withhold or revoke the Certificate of Occupancy for violation of the provisions of the code. 

  
DCA08-DEC-236 by W Vincent of Construction Specialties, Inc. 

ACTION: 
QUESTION 1:  Are there any impact requirements outside the High Velocity Hurricane Zone when no 

ductwork is attached to the louver? 
  

ANSWER: No. Since the louver is not protecting an intake or exhaust ventilation ducts, the impact 
requirement of Section 1609.1.2.1 does not apply. 

  
QUESTION 2:  Are impact resistant louvers required above 30 ft? 
  

ANSWER:  Louvers are not required to be impact resistant when installed above 30 feet of grade. 
  
QUESTION 3: Are louvers subject to cyclic loading after impact test as well as the static test 

mentioned in 1609.1.2.2.1? 
  

ANSWER:   Louvers are not subject to cyclic loading test after impact. However, they are subject to 
the static test of Section 1609.1.2.2.1 

  
  
DCA08-DEC-237 by W Vincent of Construction Specialties, Inc. 

ACTION: 
QUESTION 1:  Do all louvers installed in buildings that are not in the wind borne debris region or the 

high velocity hurricane zones, where impact resistance is mandated require Florida approval 
numbers or can they be custom engineered by rational design without testing? See (DCA04-DEC-
219 below) 
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ANSWER:  All louvers are subject to review and approval by the local authority having 
jurisdiction.  However, the State Approval may be obtained as an alternative to local approval.  In 
order for a standard louver to demonstrate compliance with the Code, it must be tested to the 
applicable standards specified by the Code (Rational analysis cannot be used in lieu of testing). 
       

QUESTION 2:  If the answer to the above is that they must have a Florida approval number, is DCA04-
DEC-219 void? 

  
ANSWER:  See Answer to Question 1 
  

QUESTION 3:  If DCA04-DEC-219 is valid, must local building officials accept the louver installation 
if the calculations are stamped by a Florida registered engineer? 
  
ANSWER:  DCA04-DEC-219 is specific to “custom one-of-a-kind” louvers.   Custom one-of-a-
kind louvers are outside the scope of Rule 9B-72, and therefore, subject to review and approval by 
the authority having jurisdiction.  

  
  
DCA08-DEC-238 by W Vincent of Construction Specialties, Inc. 
  

Hospitals and nursing homes- 
QUESTION 1:  Does this mean that the only large missile impact test to be used is from a 9 pound 2x4 

traveling at 50 feet per second plus the cyclic wind pressure testing?   
ANSWER:  Yes, however the cyclic wind pressure test is not required for louvers. 
  
QUESTION 2:  If the space behind the structure is designed as an open structure, is impact protection 

required?   
ANSWER:  Yes, because the space is always required to be designed as enclosed. 
  
QUESTION 3: Is there ever a requirement for the 2x4 to impact at 80 feet per second? 
ANSWER: This question is too broad.   
  
QUESTION 4:  Does the large missile test only apply to louvers below 30 feet? 
ANSWER: Yes, however the test applies to louvers including those at 30 feet. 
  
  
Schools- 
The questions below are related to schools that are Enhanced Hurricane Protection Areas (EHPA): 
  
Schools that are designated as Enhanced Hurricane Protection Areas (2007 Florida building code 

423.25.4.1 are subject to the impact tests provided for in SBCI SSTD 12.  
  
QUESTION 1:  Does this mean that the only large missile impact test to be used is from a 9 pound 2 X 

4 traveling at 50 feet per second plus the cyclic wind pressure testing? 
  

ANSWER:  Missile impact test specification must be performed in accordance to SSTD 12; 
 however the cyclic wind pressure test is not required for louvers. 

  
QUESTION 2.  If the space behind the structure is designed as an open structure is impact protection 

required?  
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ANSWER:  Yes, because the space is always required to be designed as enclosed. 
  
QUESTION 3: Is there ever a requirement for the 2 X 4 to impact at 80 feet per second?  
  

ANSWER: This question is too broad.   
  
QUESTION 4:  Does the standard apply only to louvers below 30 feet? 
  

ANSWER:  No, the standards applies to louvers at any height. 
  
  

DCA08-DEC-239 by W Vincent of Construction Specialties, Inc. 
ACTION: 
QUESTION 1: Must all louvers installed in high velocity hurricane zone (Miami-Dade and Broward 

Counties) have a Dade County NOA or is a Florida Approval number sufficient? 
  
ANSWER: All products used in HVHZ must be in compliance with the Code requirements that are 
specific to the HVHZ. Demonstration of compliance with the Code can be either by obtaining local 
approval or state approval.  
  

QUESTION 2: Section 1626.1.g exempts all louvers in a high velocity hurricane zone from impact 
testing as long as they properly consider ASCE 7 in the design of the building. Does this mean that if 
the room or duct is designed as an open structure (internal pressure coefficients are zero) that there 
are no impact requirements for the louver? 
  
ANSWER: Yes, there are no impact requirements provided the structure properly considers ASCE 7 
in the design. 
  

QUESTION 3: If louvers are installed in high velocity hurricane zone are subject to large missile 
impact, is the only impact to be from a 9 pound 2 x 4 traveling at 50 feet per second no matter what 
the building occupancy? 

  
ANSWER:  This question is too broad. 

  
DCA08-DEC-255 by Joseph R. Hetzel of Door & Access Systems Manufacturers Association International 

(DASMA) 
ACTION:   
QUESTION: 
      Is “garage door product code” considered equivalent to “garage door model/series number”? 
  
ANSWER:  No, The Florida Building Code is very specific in language and only a garage door 

“model/series” can be used on the label. 
 
4.  Discussion on height of roll-up shutters. 

The committee discussed a request from the Product Approval POC on whether there is height limitation to 
overall size of roll-up shutters subject to approval under the state product approval system.  The POC 
reviewed the request and provided the following clarification:  “One cannot assume that larger height of 
roll-up shutters other than tested will perform as the tested size.  Engineering is required to substantiate the 
increase in height beyond the tested size.  Note:  Under the High Velocity Hurricane Zone because of the 
deflection limit required by the code, roll-up shutters approved by Miami-Dade Code Compliance Office are 
not allowed to exceed three times the tested height.
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5.  Discussion of standard equivalency:  

 ANSI/DASMA 108-2002 to ANSI/DASMA 108-2005 (Joe Hetzel) 

Withdrawn by Joe Hetzel 

ASTM E 1300-02 to ASTM E 1300-04C (Dick Wilhelm) 

The committee reviewed the analysis provided by the petitioner and provided the following 
recommendation:  “The Committee recommends recognizing equivalency of ASTM E 1300-02 to 
ASTM E 1300-04C with limitations as applied to laminated glass as identified in the engineering 
report.”  

6. Adjourn.  

  

  

Note: This document is available to any person requiring materials in alternate format upon request. Contact the 
Department of Community Affairs, 2555 Shumard Oak Boulevard , Tallahassee , Florida , 32399-2100 or call 
850-487-1824   
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