First Hearing- June 9, 2009 – Legal report
DCA09-DEC-069 by Michael Huddy of Barrier Technology Corporation (Withdrawn)

DCA09-DEC-115 by Mary Mead (Recommend dismissal, Commission has no authority to take up)

DCA09-DEC-119 by Emil Veksenfeld (Recommend dismissal, not within the scope of the Dec. process)

DCA09-DEC-121 by Robert Dunn of Collier County Building Department

Question:  
Is it the intent of 2007 Florida Building Code section 105.1 and 105.2 to allow any owner, contractor or authorized agent, to replace, relocate, enlarge, change energy source of, or alter installation of a gas or electric water heater without filing for an application for a permit.

Answer: 
No.  As per Section 105.1, a permit is required for the level of work in question
DCA09-DEC-129 by Rodger England of Bermuda Roof Co., Inc. (Petitioner request deferral until the August meeting)

DCA09-DEC-130 by James Schock P.E. of Building Inspection Division of City of Jacksonville

Question:
 Does the restaurant in question meet exception 3 of section 403.2 allowing it to have a single toilet room or since it is a food service establishment does it require separate facilities since it seats more then 10 which is implied in exception 2.

Answer:  
As per section 102.1, since the requirements of section 403.2, Exception 2 of the FBC, Plumbing is more specific and restrictive than those of section 403.2, Exception 3 of the FBC, Plumbing, or section 309.1 of the FBC, Building with regard to “food service establishment”; the project in question is required to provide for separate facilities.    

DCA09-DEC-138 by Nick D'Andrea City of Tampa 

Question:  
Is it the intent for training/skill development rooms located within a single tenant building with a business occupancy to be classified as Assembly Group A or Business Group B? also, if the training rooms are greater than 750 SF, is occupancy separation required as indicated in section 508.3 and Table 508.3.3?

Answer: 
According to section 304.1 of the FBC, Building, the spaces in question falls within the occupancy classification of Business Group B.

DCA09-DEC-139 by David G. Karins, P.E. of Karins Engineering Group, Inc.

Question:  
Can an expired test report be used to seek a Florida Product Approval or does testing of the same standards need to be retested? 

Answer:  
An expired test report can be used to seek product approval under Rule 9B-72, as long as the testing standard as referenced in the FBC has not changed. 

Section 553.73(10)(d), F.S., Review of FBC/FFPC Local Interpretation Conflict-

Requested by Bill R. Moore of Waldrop Group Regarding Bonita Springs Project 

SFM Case No: 10416309-FM (deferred by the Petitioner to the August meeting)

