FLORIDA BUILDING COMMISSION 
Legal Report

DCA08-DEC-119 by Dick Wilhelm, Fenestration Manufacturers Association

and Jeff Lowinski, Window and Door Manufacturers Association

Question:

WDMA and FMA believe the intent and correct interpretation of the product labeling provisions for windows, sliding glass doors and skylights of Sections R613.3.1, R613.3.1.1 and 1714.5.2.1 of the 2007 Florida Building Code is that the information required in these sections is to be included on a supplemental / temporary label that remains on the product until final approval. Further, a permanent label or marking must identify the manufacturer, but all remaining information required in these sections maybe included but is not mandatory. 

Do you agree with this interpretation?

Answer:

It is the intent of Sections R613.3.1, R613.3.1.1 of the FBC, Residential and Section 1714.5.2.1 of the FBC, Building to require two types of labels (a permanent label and a temporary supplemental label).  However, the permanent label must always be the default label in case the temporary label is missing or no longer legible for final approval by the building official.  The following are the list of information required to be indicated on each label:

Exterior windows and sliding glass doors:

· Permanent Label:

· Permanent label is a label that cannot be removed without noticeable damage:

· It is limited to one design pressure rating per reference standard per label.

· Permanent label shall identify:

· the manufacturer 

· performance characteristics 

· Product’s model/series number

· Approved product certification agency, testing lab, evaluation entity or Miami-Dade Product Approval to indicate compliance with the relevant standards

· Temporary Label:

· Temporary Label has to be printed and supplied by the manufacturer and shall identify:

· the manufacturer 

· products model/series number, 

· positive and negative design pressure rating, 

· products maximum size, 

· glazing thickness,  

· indicate impact rated if applicable, 

· Florida Product Approval number or Miami-Dade Product Approval number if applicable, and applicable test standard.

· The supplemental label is limited to one design pressure rating per reference standard per label. 

Skylights:

· Permanent Label:

· Permanent label is a label that cannot be removed without noticeable damage:

· It is limited to one design pressure rating per reference standard per label.

· Permanent label shall identify:

· the manufacturer 

· performance characteristics 

· Product’s model/series number

· Approved product certification agency, testing lab, evaluation entity or Miami-Dade Product Approval to indicate compliance with the relevant standards

· Temporary Label:

· Temporary Label has to be printed and supplied by the manufacturer and shall identify:

· the manufacturer 

· products model/series number, 

· positive and negative design pressure rating, 

· products maximum size, 

· glazing thickness,  

· indicate impact rated if applicable, 

· Florida Product Approval number or Miami-Dade Product Approval number if applicable, and applicable test standard.

· The supplemental label is limited to one design pressure rating per reference standard per label. 

DCA08-DEC-124 by Chris Sheppard, System Components Corporation

Question: For HVHZ and Non HVHZ zones, does the approval basis for the underlayment referenced in Section 201.2, item (c) of Rule 9B-3.047 is based on compliance with Florida Building Code Section 1518.4 and Residential Code section R4402.7.4?

No. Underlayment referenced in Section 201.2 item (c) of Rule 9B-3.0475 shall be ASTM D 226 

DCA08-DEC-142 by Jerry Sparks, Hillsborough County Florida

Question #1: Whether Sections 110.2 and 106.3 in conjunction with F.S. Chapter 163 allow a local government to restrict the issuance of Certificate of Occupancy to enforce compliance of off-site improvements conditions. 

Answer:  As per ss. 110.2 and 106.3 of the Florida Building Code, Building, withholding Certificate of Occupancy is explicitly authorized for other than code subjects i.e. enforcement of other laws and ordinances enforced by the Hillsborough County Building Department.  However, the Florida Building Commission jurisdiction is limited in scope to subject matters authorized under Chapter 553, Florida Statutes. 

Question #2:  Whether it can also be withheld to enforce compliance of on-site improvements conditions, all to meet adopted land development regulations. 

Answer:  See answer to Question #1.

DCA08-DEC-147 by John Berry, AIA, Cole + Russell Architects

Question:  
Is it the intent of Rule 9B.0472 to require CO detection within 10’ of all sleeping rooms throughout this entire facility, when the fossil fueled appliances are centrally and remotely located several hundred feet and several stories from the apartment units?

Answer:
No.  According to Section 705.1 of the FBC, Building, the facility in question consists of three buildings and thus Rule 9B-3.0472 provisions will only apply to the North Building and the Central Building where the fossil-fuel burning appliances are proposed to be located.

DCA08-DEC-150  by James Paula, St Johns County Board of County

Question #1 Is it the intent of 3109.4.1 to require that decks and stairs attached to the structure also require a pile foundation?

Answer: Yes, the Florida Building Code does not differentiate between one portion of a structure to another.  The decks would be considered a part of a habitable structure and the stairs are a part of the required egress for the structure.

Question #2  Is it the intent of FBC 3109.4.1 to allow a design ratio or pile spacing to pile diameter of less than 8:1?

Answer: No, Section 3109.4.1 states in part that “design ratio or pile spacing to pile diameter should not be less than 8:1 for individual piles located above the design grade.”

Question #3  Is it the intent of FBC 3109.3 to require that the bottom of the lowest horizontal structural member be located above the 100 year storm elevation when a portion of the lowest horizontal members fall landward of the CCCL line?

Answer:  Yes, the scoping section 3109.1.1 states in part that the provision of section 3109 shall apply to “all habitable structures which extend wholly or partially seaward of a CCCL or 50 foot setback line.” “Emphasis added”

