
 
 
Issue:  DCA09-DEC-418.  The Petitioner is requesting clarification regarding the 
application of the Florida Building Code to commercial swimming pool.  The Petitioner 
provides for the following questions: 
 

1. Does Florida Building Code 1004.1.1 Areas Without Fixed Seating apply to an 
outdoor public swimming pool for the purpose of determining occupancy load as 
per Table 1004.1.1? Then applying 1008.1.9 Panic and Fire Exit Hardware to 
require panic hardware on the required gates, in addition to the barrier 
requirements in 64E-9 and 424.1.3.1.9. 

 
2. Does Florida Building Code 1004.1.1 Areas Without Fixed Seating apply to an 

outdoor public swimming pool for the purpose of deeming occupancy load as per 
Table 1004.1.1? Then using this section to require additional sanitary facilities 
required for this load in addition to the facilities required by 64E-9 and 424.1.6?  

 
3. Dose the Florida Building Code requirement for Sanitary Facilities for the Cabana 

bath be added to the ones required for by the pool? 
 

 Background: 
 

Project description:   
 

Recently Holland Pools applied for a permit application with the Osceola County 
Building Department. The permit number is P-09-003284 for a commercial 
swimming pool. We submitted sealed plans approved by the Florida State Health 
Department.  
 
This plan was approved by the Florida State Health Department and meets the 
requirements for sanitary facilities and deck areas according to 64E-9.006.4.2 and 
the Florida Building Code 424.1.6.1. It also meets the barrier requirements of 
64E-9 and 424/1/3/1/9 of the Florida Building Code. 
 
The Cabana bath facility has a “community room” of approximately 800 sq ft. 
The provided exit out of this room does not empty into the pool area but instead 
into the parking lot. This facility will be mostly unoccupied which is typical for 
these types of facilities. This facility will only be used by persons using this 
residential community pool.   

 
Pool:  Length                                48 ft 

           Width                                  24 ft  
            Area                               1,411sqft 
            Perimeter                          141 ft. 
            Depth                           3ft to 5 ft. 
            Bathing Load             33 Persons 



            Pool Deck Area       2339 sq.ft 
. 

Fixture count provided for Pool  
1wc, 1 lav. for women 
1wc, 1 lav. 1 urn. for men  

 
Project P06-006907 Clubhouse  
Clubhouse               1050 sq.ft. 
Occupant Load        1050/7= 150 
Fixture count provided in clubhouse 0 

 
After much discussion Mr. Deatherage decided that the code was not clear in this 
area so we decided to submit a request for a Declaratory Statement from the 
Florida Building Commission for clarification. 
 
Also, see attached drawing. 
  

2007 Florida Building Code, Building 
 

 
SECTION 303 ASSEMBLY GROUP A 
  
303.1 Assembly Group A. Assembly Group A occupancy includes, among others, the 
use of a building or structure, or a portion thereof, for the gathering of persons for 
purposes such as civic, social or religious functions; recreation, food or drink 
consumption; or awaiting transportation. 
  
Exceptions: 
  
1. A building or tenant space used for assembly purposes with an occupant load 

of less than 50 persons shall be classified as a Group B occupancy. 
  
2. A room or space used for assembly purposes with an occupant load of less 

than 50 persons and accessory to another occupancy shall be classified as a 
Group B occupancy or as part of that occupancy. 

  
3. A room or space used for assembly purposes that is less than 750 square feet 

(70 m2) in area and is accessory to another occupancy shall be classified as a 
Group B occupancy or as part of that occupancy. 

  
Assembly occupancies shall include the following: 
  
A-1 Assembly uses, usually with fixed seating, intended for the production and 
viewing of the performing arts or motion pictures including, but not limited to: 
  

Motion picture theaters 



Symphony and concert halls 
Television and radio studios admitting an audience 
Theaters 

  
A-2 Assembly uses intended for food and/or drink consumption including, but not 
limited to: 
  

Banquet halls 
Night clubs 
Restaurants 
Taverns and bars 

  
A-3 Assembly uses intended for worship, recreation or amusement and other 
assembly uses not classified elsewhere in Group A including, but not limited to: 
  

Amusement arcades 
Art galleries 
Bowling alleys 
Places of religious worship 
Community halls 
Courtrooms 
Dance halls (not including food or drink consumption) 
Exhibition halls 
Funeral parlors 
Gymnasiums (without spectator seating) 
Indoor swimming pools (without spectator seating) 
Indoor tennis courts (without spectator seating) 
Lecture halls 
Libraries 
Museums 
Waiting areas in transportation terminals 
Pool and billiard parlors 

  
A-4 Assembly uses intended for viewing of indoor sporting events and activities with 
spectator seating including, but not limited to: 
  

Arenas 
Skating rinks 
Swimming pools 
Tennis courts 

  
A-5 Assembly uses intended for participation in or viewing outdoor activities 
including, but not limited to: 
  

Amusement park structures 
Bleachers 



Grandstands 
Stadiums 

  
303.1.1 Restaurants and drinking establishments with an occupant load of less than 
50 persons shall be classified as Group M, mercantile. 
 
 
 
 
SECTION 424 
SWIMMING POOLS AND BATHING PLACES (PUBLIC AND PRIVATE) 
 
424.1.3.1.9 All public pools shall be surrounded by a minimum 48 inch (1219 mm) high 
fence or other approved substantial barrier. The fence shall be continuous around the 
perimeter of the pool area that is not otherwise blocked or obstructed by adjacent 
buildings or structures and shall adjoin with itself or abut to the adjacent members. 
Access through the barrier or fence from dwelling units, such as homes, apartments, 
motel rooms and hotel rooms, shall be through self-closing, self-latching lockable 
gates of 48 inch (1219 mm) minimal height from the floor or ground with the latch 
located a minimum of 54 inches (1372 mm) from the bottom of the gate or at least 3 
inches (76mm)below the top of the gate on the pool side. If the self-closing, self-latching 
gate is also self-locking and is operated by a key lock, electronic opener or integral 
combination lock, then the operable parts of such locks or openers shall be 34 inches 
minimum (864 mm) and 48 inches maximum (1219 mm) above the finished floor or 
ground. Gates shall open outward away from the pool area. A latched, lockable gate shall 
be placed in the fence within ten feet (3048mm) of the closest point between the pool and 
the equipment area for service access. 
 

Instead of a fence, permanent natural or man-made features such as bulkheads, 
canals, lakes, navigable waterways, etc., adjacent to a pool may be permitted as a barrier 
when approved. When evaluating such barrier features, the applicable governing body 
may perform onsite inspections, and review evidence, such as surveys, aerial 
photographs, water management agency standards and specifications, and any other 
similar documentation to verify at minimum, the following: the barrier feature is not 
subject to natural changes, deviations or alterations and is capable of providing an 
equivalent level of protection as that provided by a structure, and the barrier feature 
clearly impedes, prohibits or restricts access to the pool. 

 
Screened pool enclosures must be hardened on the bottom three feet (914 mm). 

Fencing consideration shall be given to the U.S. Consumer Product Safety Commission 
(CPSC) Publication, No. 362, March 2005, guidelines available from CPSC.gov; or 
Sections 424.2.17.1.1 through 424.2.17.1.8. Safety covers that comply with ASTM F 
1346-91 (Reapproved 2003), titled Safety Covers and Labeling Requirements 
for All Covers for Swimming Pools, Spas and Hot Tubs, and available from ASTM.org, 
do not satisfy this requirement. 
 
SECTION 1004 OCCUPANT LOAD 



 
1004.1 Design occupant load. In determining means of egress requirements, the number 
of occupants for whom means of egress facilities shall be provided shall be determined in 
accordance with this section. Where occupants from accessory areas egress through a 
primary space, the calculated occupant load for the primary space shall include the total 
occupant load of the primary space plus the number of occupants egressing through it 
from the accessory area. 
Exceptions: 
1. In a special purpose factory-industrial occupancy, the occupant load shall be the 
maximum number of persons to occupy the area under any probable conditions. 
2. The occupant load for towers shall be the number of persons expected to occupy the 
space, with spaces not subject to human occupancy because of machinery or 
equipment excluded from the gross area calculation. 
 
1004.1.1 Areas without fixed seating. The number of occupants shall be computed at 
the rate of one occupant per unit of area as prescribed in Table 1004.1.1. For areas 
without fixed seating, the occupant load shall not be less than that number 
determined by dividing the floor area under consideration by the occupant per unit 
of area factor assigned to the occupancy as set forth in Table 1004.1.1. Where an 
intended use is not listed in Table 1004.1.1, the building official shall establish a use 
based on a listed use that most nearly resembles the intended use. 
Exception: Where approved by the building official, the actual number of occupants for 
whom each occupied space, floor or building is designed, although less than those 
determined by calculation, shall be permitted to be used in the determination of the 
design occupant load. 
 
1004.8 Outdoor areas. Yards, patios, courts and similar outdoor areas accessible to and 
usable by the building occupants shall be provided with means of egress as required by 
this chapter. The occupant load of such outdoor areas shall be assigned by the building 
official in accordance with the anticipated use. Where outdoor areas are to be used by 
persons in addition to the occupants of the building, and the path of egress travel from the 
outdoor areas passes through the building, means of egress requirements for the building 
shall be based on the sum of the occupant loads of the building plus the outdoor areas. 
Exceptions: 
1. Outdoor areas used exclusively for service of the building need only have one means 
of egress. 
2. Both outdoor areas associated with Group R-3 and individual dwelling units of Group 
R-2. 
 
TABLE 1004.1.1:  MAXIMUM FLOOR AREA ALLOWANCES PER OCCUPANT 
 
FUNCTION OF SPACE  FLOOR AREA IN SQ FT PER OCCUPANT 
 
Swimming pool deck      30 gross 
Swimming pool water surface    50 gross 
Decks        15 gross 



 
1008.2 Gates. Gates serving the means of egress system shall comply with the 
requirements of this section. Gates used as a component in a means of egress shall 
conform to the applicable requirements for doors. 
Exception: Horizontal sliding or swinging gates exceeding the 4-foot (1219 mm) 
maximum leaf width limitation are permitted in fences and walls surrounding a stadium. 
1008.2.1 Stadiums. Panic hardware is not required on gates surrounding stadiums where 
such gates are under constant immediate supervision while the public is present, and 
where safe dispersal areas based on 3 square feet (0.28 m2) per occupant are located 
between the fence and enclosed space. Such required safe dispersal areas shall not be 
located less than 50 feet (15 240 mm) from the enclosed space. See Section 1024.6 for 
means of egress from safe dispersal areas. 
 
1008.1.9 Panic and fire exit hardware. Where panic and fire exit hardware is installed, 
it shall comply with the following: 
1. The actuating portion of the releasing device shall extend at least one-half of the door 
leaf width. 
2. The maximum unlatching force shall not exceed 15 pounds (67 N). 
 
Each door in a means of egress from a Group A or E occupancy having an occupant 
load of 50 or more and any Group H occupancy shall not be provided with a latch 
or lock unless it is panic hardware or fire exit hardware. 
Exception: A main exit of a Group A occupancy in compliance with Section 1008.1.8.3, 
Item 2. Electrical rooms with equipment rated 1,200 amperes or more and over 6 feet 
(1829 mm) wide that contain over current devices, switching devices or control devices 
with exit access doors must be equipped with panic hardware and doors must swing in 
the direction of egress. If balanced doors are used and panic hardware is required, the 
panic hardware shall be the push-pad type and the pad shall not extend more then one-
half the width of the door measured from the latch side. 
 
1008.1.8 Door operations. Except as specifically permitted by this section egress doors 
shall be readily openable from the egress side without the use of a key or special 
knowledge or effort. 
1008.1.8.1 Hardware. Door handles, pulls, latches, locks and other operating devices on 
doors required to be accessible by Chapter 11 shall not require tight grasping, 
tight pinching or twisting of the wrist to operate. 
1008.1.8.2 Hardware height. A latch or other fastening device on a door shall be 
provided with a releasing device having an obvious method of operation under all 
lighting conditions. The releasing mechanism for any latch shall be located at least 34 
inches (864 mm) and not more than 48 inches (1219 mm)above the finished floor. 
 
2007 Florida Building Code, Plumbing 
 
SECTION 403 MINIMUM PLUMBING FACILITIES 
 



403.1 Minimum number of fixtures. Plumbing fixtures shall be provided for the type of 
occupancy and in the minimum number shown in Table 403.1. Types of occupancies not 
shown inTable 403.1 shall be considered individually by the code official. 
The number of occupants shall be determined by the Florida Building Code, Building. 
Occupancy classification shall be determined in accordance with the Florida Building 
Code, Building. 
 
403.8 Sanitary facilities for public swimming pools. Swimming pools with a bathing 
load of 20 persons or less may utilize a unisex restroom. Pools with bathing loads of 40 
persons or less may utilize two unisex restrooms or meet the requirement of Table 403.8. 
Unisex restrooms shall meet all the requirements for materials, drainage and signage as 
indicated in Sections 424.1.6.1.1 through 424.1.6.1.4 of the Florida Building Code, 
Building. Each shall include a water closet, a diaper change table, a urinal and a lavatory. 
Pools with a bathing load larger than 40 persons shall provide separate sanitary facilities 
labeled for each sex. The entry doors of all restrooms shall be located within a 200-foot 
radius (60 960 mm) walking distance of the nearest water’s edge of each pool served by 
the facilities. 
Exception: Where a swimming pool serves only a designated group of residential 
dwelling units and not the general public, poolside sanitary facilities are not required if 
all living units are within a 200-foot (60 960 mm) horizontal radius of the nearest water’s 
edge, are not over three stories in height and are each equipped with private sanitary 
facilities. 
403.8.1 Required fixtures. Fixtures shall be provided as indicated on Table 403.8. The 
fixture count of Table 403.8 is deemed to be adequate for the pool and pool deck area that 
is up to three times the area of the pool surface provided. An additional set of fixtures 
shall be provided in the men’s restroom for every 7,500 square feet (697m2) or major 
fraction thereof for pools greater than 10,000 square feet (929 m2). Women’s restrooms 
shall have a ratio of three to two water closets provided for women as the combined total 
of water closets and urinals provided for men. Lavatory counts shall be equal. 
403.8.2 Outside access. Outside access to facilities shall be provided for bathers at 
outdoor pools. Where the restrooms are located within an adjacent building and the 
restroom doors do not open to the outside, the restroom doors shall be within 50 feet 
(1270 mm) of the building’s exterior door. If the restrooms are not visible from any 
portion of the pool deck, signs shall be posed showing directions to the facilities. 
Directions shall be legible from any portion of the pool deck; letters shall be a minimum 
of 1-inch (25 mm) high. 
 
403.8.3 Sanitary facility floors. Floors of sanitary facilities shall be constructed of 
concrete or other nonabsorbent materials, shall have a smooth, slip-resistant finish, and 
shall slope to floor drains. Carpets, duckboards and footbaths are prohibited. The 
intersection between the floor and walls shall be coved where either floor orwall is not 
made of waterproof materials such as tile or vinyl. 
 
TABLE 403.8 
PUBLIC SWIMMING POOL—REQUIRED FIXTURE COUNT 
SIZE    MEN’S RESTROOMS   WOMEN’S RESTROOMS 



Urinals  WC  Lavatory   WC  Lavatory 
0 - 2500 sq ft   1   1  1    1  1 
2501 - 5000 sq ft  2   1  1    5  1 
5001 - 7500 sq ft  2   2  2    6  2 
7501 - 10,000 sq ft  3  2 3   8 3 
 
 
Staff analysis: 
 

- According to Section 303 of the FBC, Building, pool enclosure including deck 
area with an occupant load of 50 or more is to be classified Assembly Group A-4. 

- According to Section 1004.8 of the FBC, Building, outdoor areas accessible to 
and usable by the building occupants must be provided with means of egress as 
per Chapter 10 of the FBC, Building. 

- According to Section 1004.1 of the FBC, Building, in determining means of 
egress requirements, the number of occupants must be determined in accordance 
with Section 1004.1.1. 

- Sanitary facilities for a public swimming pool including deck area must be in 
accordance with Section 403.8 of the FBC, Plumbing. 

- Fixture count for the cabana is subject to Section 403.1 of the FBC, Plumbing. 
 
 
Staff recommendation: 
 

Question #1:  Does Florida Building Code 1004.1.1 Areas Without Fixed Seating 
apply to an outdoor public swimming pool for the purpose of 
determining occupancy load as per Table 1004.1.1? Then applying 
1008.1.9 Panic and Fire Exit Hardware to require panic hardware 
on the required gates, in addition to the barrier requirements in 
64E-9 and 424.1.3.1.9. 

 
Answer: Yes.  In addition to meeting the requirements of Section 

424.1.3.1.9, the project in question falls under Assembly Group A 
Occupancy and is subject to the requirements of Chapter 10, 
Means of Egress, including Table 1004.1.1 and 1008.1.9 as 
applicable. 

 
Question #2:  Does Florida Building Code 1004.1.1 Areas Without Fixed Seating 

apply to an outdoor public swimming pool for the purpose of 
deeming occupancy load as per Table 1004.1.1? Then using this 
section to require additional sanitary facilities required for this load 
in addition to the facilities required by 64E-9 and 424.1.6?  

 
Answer: No. Plumbing fixture count for the pool and the open deck area is 

subject to the requirements of Section 403.8 of the FBC, Plumbing.   
 



Question #3: Dose the Florida Building Code requirement for Sanitary Facilities 
for the Cabana bath be added to the ones required for by the pool? 

 
Answer:: Yes.  Total plumbing fixture count required for the project in 

question must at minimum consist of the total fixture count 
required for the pool and the Cabana bath. 

 
 
 

 
 
 
 


