
Requests for Declaratory Statement on Rule 9B-72 
11/17/04 

DCA No. Code Question Response 

DCA02-DEC-142 Rule 9B-72 Testing in an in-house 
manufacturer’s facility. 

Certification of independence is applicable to a testing 
laboratory when such laboratory is also the entity issuing the 
test report demonstrating compliance with the standard 
specified in the code.  If the testing laboratory is not issuing 
the test report or the evaluation report, it is not required to 
meet the criteria for certification of independence and may be a 
manufacturer’s in-house facility.  Testing at a manufacturer’s 
in-house facility is acceptable as long as the code compliance 
certification is prepared by an evaluation entity, certification 
agency, or testing laboratory approved per Florida Law and 
Rule 9B-72. 

DCA03-DEC-083 Rule 9B-72 Is testing at a manufacturer’s 
in-house facility acceptable? 

See DCA03-DEC-142: Testing at a manufacturer’s in-house 
facility is acceptable as long as the code compliance 
certification is prepared by an evaluation entity, certification 
agency, an approved testing laboratory, or a Florida registered 
architect or engineer.  Certification of independence is 
applicable to a testing laboratory when such laboratory is also 
the entity issuing the test report demonstrating compliance 
with the standard specified in the code.  An evaluation from an 
approved evaluation entity or Florida registered architect or 
engineer may determine compliance with the Code based on 
data obtained from testing at a manufacturer’s in-house facility 
using a test report that doesn’t certify code compliance (not 
applicable to the HVHZ). 
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DCA03-DEC-296  FS
553.842(3) 
and (4) 

Are installers required to 
submit signed and sealed 
drawings of a product 
approved for statewide use for 
evaluation by a local 
jurisdiction when seeking a 
building permit? 

A local jurisdiction is only authorized to obtain proof of 
statewide approval for the approved products being used in a 
manner that is consistent with the limitations of the approval.  
The applicant is not required to submit signed and sealed 
drawings of such a product. 

DCA04-DEC-034 2301, 2314 Are glued, laminated timber 
products meeting ANSI/AITC 
A190.1 exempted from 
product approval? 

Sections 2301 and 2314 provide specification standards for 
structural glued laminated timber and require such products be 
manufactured, inspected and marked.  Local approval may be 
achieved through building plans review and inspection 
providing such products are inspected by an approved 
inspection agency.  Glued laminated timber manufactured for 
use in the HVHZ is required to demonstrate compliance with s. 
2315.1.2 in accordance with Rule 9B-72. 

DCA04-DEC-051 Rule 9B-72 Are signed and sealed 
drawings of state approved 
panels and shutter protection 
systems required for each 
permit? 

Local jurisdictions are authorized to obtain proof of state 
approval for products which are being used in a manner 
consistent with the limitations of use and installation 
instructions identified with the state approval.  Signed and 
sealed drawings are not required for such products. 

DCA04-DEC-066  424.2.17,
Rule 9B-72 

Are self-closing and self-
latching devices designed to 
be retrofitted on sliding doors 
of swimming pool barriers 
structural components? 

The devices are not listed in Rule 9B-72.010(29) and therefore 
are not covered by Rule 9B-72. 
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DCA04-DEC-069 Rule 9B-72 Does a low slope metal 
roofing panel applying for 
state product approval have to 
comply with Chapter 15, and 
or 16 of the Code? 

The roof must comply with both chapters 15 and 16. 

DCA04-DEC-069 
Continued 

Rule 9B-72 Are parts of a pre-engineered 
metal building consisting of a 
structural frame and metal 
skin for roof and/or panel 
walls required to meet Rule 
9B-72? 

See DCA04-DEC-070. 

DCA04-DEC-069 
Continued 

Rule 9B-72 Are field tests required for 
each permit issued under local 
product approval for products 
subject to standardized field 
testing procedures? 

No, however, a field test may be required in the standards 
referenced in the Florida Building Code. 

DCA04-DEC-069 
Continued 

Rule 9B-72 Does a structural component 
in Rule 9B-72 include a pre-
engineered A/C stand attached 
to a structure? 

Yes, pre-engineered A/C stands attached to the structure meet 
the definition of a structural component in Rule 9B-
72.010(28). 

DCA04-DEC-069 
Continued 

Rule 9B-72 Is it a requirement for a 
product certification agency to 
review and approve, and/or 
supply the certification label 
used to demonstrate 
compliance with Rule 9B-72 
for windows? 

As per s. 1707.4.2 of the Florida Building Code, approval of 
the label is by the authority having jurisdiction.  Per Rule 9B-
72.010(19), the label can be provided by a nationally 
recognized testing laboratory, inspection agency, or other 
organization concerned with product approval.   
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DCA04-DEC-069 
Continued 

Rule 9B-72 Must the label identify the 
product’s limitation of use and 
that it is state approved? 

Labels are not required to list limitations of use; however, 
windows must list a performance rating.  Labels are not 
required to show state product approval. 

DCA04-DEC-069 
Continued 

Rule 9B-72 How can a field inspector 
verify that field provided 
installation instructions are 
specific to the product tested 
for state approved windows? 

Outside the scope of Rule 9B-72. 

DCA04-DEC-069 
Continued 

Rule 9B-72 Must installation instructions 
have fastener spacing and type 
equal to that used in testing 
for certification to 
ANSI/AAMA/NWWDA 
101/IS2-97 be posted on the 
BCIS web site? 

(1) Installation instructions are not required for the 
certification compliance method.  (2) For the test report 
method, the spacing must be equal to the test and posted on the 
BCIS.  (3) For the evaluation report methods, spacing may 
vary based on the evaluation.  Installation instructions are 
required in the report on the BCIS. 

DCA04-DEC-069 
Continued 

Rule 9B-72 Are original signed and sealed 
copies of the substantiating 
data evaluated by an engineer 
required to be on file for state 
product approval? 

Yes, original engineer signed and sealed copies of the 
substantiating data for evaluation are required to be on file. 

DCA04-DEC-069 
Continued 

Rule 9B-72 Is the product validation 
entity restrained from 
reviewing test results to the 
referenced standard when 
validating a product submitted 
for state approval? 

The product validation entity is not restrained from reviewing 
test results to the referenced standard when validating a 
product for state approval. 
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DCA04-DEC-069 
Continued 

Rule 9B-72 How can a product with 
different limitations of use for 
the HVHZ and non-HVHZ be 
posted on the BCIS?  Must 
the authority having 
jurisdiction verify how to use 
the product in both areas?  
Should there be a separate 
table for working load 
maximum capacities for 
HVHZ and for non-HVHZ 
areas? 

Outside the scope of Rule 9B-72. 

DCA04-DEC-069 
Continued 

Rule 9B-72 May an evaluation and 
validation of a product be 
done by the same architect or 
engineer? 

Rule 9B-72.110(4) does not allow the Florida registered 
architect or professional engineer performing the evaluation to 
have, or acquire, a financial interest in any other entity 
involved in the approval process of the product. 

DCA04-DEC-069 
Continued 

Rule 9B-72 Does the receipt of a 
professional fee constitute “a 
financial interest” for service 
rendered by an architect or 
engineer? 

A fee for services rendered to a manufacturer/company does 
not constitute a financial interest in the manufacturer/company.

DCA04-DEC-069 
Continued 

Rule 9B-72 Does a building official 
conduct an administrative or 
technical review when 
validating an evaluation for 
local product approval? 

Building officials may require verification reviews, 
(engineering technical reviews) of documentation for all 
products evaluated by Florida licensed engineers and 
architects.  Such verification is administrative in nature and 
does not require supervision by a professional engineer.  
Verifications of listings by approved certification agencies is 
administrative in nature. 
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DCA04-DEC-069 
Continued 

Rule 9B-72 Can rational or comparative 
analysis be allowed to change 
the performance level of a 
product and conditions or 
limitations of use for a 
window with state approval? 

The system allows for products to be used in specific projects 
outside the limitations and conditions established by local and 
state approval of documentation.  Building officials may 
require demonstration that the product will comply with the 
requirements of the Code specific to a project by requiring 
demonstration of compliance by the appropriate method. 

DCA04-DEC-070 Rule 9B-72 Are large metal buildings of 
specifically designed, 
integrated set of components 
and assemblies forming a 
building shell a subcategory 
in Rule 9B-72? 

Custom fabricated buildings do not require separate approval 
for individual buildings; however, steel deck diaphragms, 
siding, sheathing, windows, doors, and other structural 
components listed in Rule 9B-72 are subject to the 
requirements of the Rule. 

DCA04-DEC-117 Rule 9B-72 Are quality assurance entities 
approved to issue labels or 
listings for windows, sliding 
glass doors, and glass patio 
doors under Rule 9B-
72.010(19) and (20), and s. 
1707.4.2 Florida Building 
Code? 

Rule 9B-72 does not approve quality assurance entities to issue 
labels for exterior windows, sliding glass doors, and glass patio 
doors.  Section 1707.4.2 of the Florida Building Code requires 
an “approved label.”  Where not specifically addressed in Rule 
9B-72, “approved” means approved by the building official.  
Accreditation to ISO/IEC Guide TR 17020: 1998, General 
Criteria for the Operation of Various Types of Bodies 
Performing Inspection, and state approval of quality assurance 
entities may be used as criteria for determining “nationally 
recognized.” 
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DCA04-DEC-117 
Continued 

Rule 9B-72 What criteria, or accreditation 
requirements, are used to 
approve quality assurance 
agency, testing laboratory, 
evaluation entity or a Florida 
licensed architect or engineer 
to issue a label, seal, or 
symbol or other identifying 
mark? Are quality assurance 
agencies, testing laboratories, 
evaluation entities or a Florida 
licensed architect or engineer 
approved to issue a label, seal, 
symbol or other identifying 
mark?  What accreditation 
requirements apply for 
approval? 

Section 553.842(6)(a) Florida Statutes and Rule 9B-72 only 
authorize recognition of a certification mark by an approved 
certification agency and do not require labeling of products by 
other entities and do not establish minimum requirements for 
quality assurance agencies, test laboratories, evaluation entities 
or Florida licensed engineers and architects to be approved to 
issue a label, seal, symbol or other identifying mark. 

DCA04-DEC-117 
Continued 

Rule 9B-72 Under Rule 9B-72, are 
engineers and architects 
allowed to function as a 
quality assurance agency?  If 
yes, are they required to meet 
the ISO requirements under 
Rule 9B-72.100(5) and (6)(a)?  
Are they exempt from record 
keeping requirements? 

Florida licensed engineers and architects are allowed to be 
quality assurance entities.  Florida licensed engineers and 
architects seeking approval as quality assurance entities are 
required to be accredited to ISO/IEC Guide TR 17020:1998.  
Florida licensed engineers and architects approved as quality 
assurance agencies are exempt from the record keeping 
requirements of ISO/IEC Guide TR 17020:1998 but must 
comply with the record keeping requirements of Florida law. 
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DCA04-DEC-117 
Continued 

Rule 9B-72 Are engineers and architects 
who approved to validate 
product applications required 
to meet the remainder of the 
requirements of Rule 9B-
72.100(2)?  Are they exempt 
from record keeping 
requirements? 

Florida licensed engineers and architects are exempt from the 
remainder of the requirements of Rule 9B-72.100(2).  Florida 
law requires record retention.  There is no specific exemption 
within the law or rule. 

DCA04-DEC-117 
Continued 

Rule 9B-72 Are engineers or architects 
permitted to evaluate products 
to standards other tan those 
required by the Florida 
Building Code? 

Where the Florida Building Code adopts or specifies a 
standard method (test, comparative or rational analysis) for 
evaluating a product’s compliance, that standard must be used.  
Other methods of evaluation cannot be used unless 
demonstrated to be equivalent to the required standard method. 

DCA04-DEC-117 
Continued 

Rule 9B-72 Are engineers or architects 
permitted to evaluate 
windows or doors for 
compliance with the Florida 
Building Code using a test 
report from another 
manufacturer on a different 
product? 

Rule 9B-72.070(2)(a) and (b) does not apply to windows, 
sliding and patio glass doors.  Reconciling Rule 9B-
72.070(1)(c) and (d) with s. 553.842(2) Florida Statutes and 
ANSI/AAMA/NWWDA 101/IS 2-97 or TAS 202 limits the 
basis of evaluation reports to testing and comparative analysis 
of like products to a single manufacturer.  Architects and 
engineers are not allowed to evaluate windows, sliding and 
patio glass doors using a test report from another manufacturer 
on a different product. 

DCA04-DEC-117 
Continued 

Rule 9B-72 Are comparative or rational 
analysis methods that are not 
listed or referenced in the 
Florida Building Code but are 
performed in accordance with 
accepted engineering practice 
allowed for windows and 
doors? 

The building official may use alternate methods, s. 104.7 
Florida Building Code, and non-standard comparative or 
rational analysis and evaluation report of Rule 9B-72.040(3) to 
approve performance ratings other than the largest size tested 
rating for windows and glass doors.  Otherwise, the building 
official may accept calculations conducted in accordance with 
AAMA 203 or equivalent standardized comparative or rational 
analysis method reported in an evaluation report. 



DCA04-DEC-117 
Continued 

Rule 9B-72 Are comparative or rational 
analysis methods that are not 
listed or referenced in the 
Florida Building Code but are 
performed in accordance with 
accepted engineering practice 
allowed for windows and 
doors? Continued. 

The Florida Building Commission cannot approve 
performance ratings determined by accepted engineering 
practice pursuant to Rule 9B-72.070(2).  The Commission can 
approve ratings base only on the “largest size” tested rating 
(rating determined by tests of the specific size specimen or 
calculations conducted in accordance with AAMA 203 or 
equivalent standard) for windows and glass doors of sizes 
other than the tested size. 

DCA04-DEC-117 
Continued 

Rule 9B-72 Are the installation 
instructions for windows and 
sliding glass doors required to 
be submitted to the AHJ for 
local product approval for 
Rule 9B-72.040(2)(a)(b)(c) 
and (d)? 

Rule 9B-72.040(2)(a) allows approval of products based on 
certification mark or listing only; therefore installation 
requirements must only be submitted via the listing.  Rule 9B-
72.040(5) is silent on minimum requirements for test reports; 
therefore, determination of what is “verifiable documentation” 
required by Rule 9B-72.040(2)(b) is determined by the 
authority having jurisdiction.  For Rule 9B-72.040(2)(c) and 
(d), Rule 9B-72.040(5) requires installation requirements to be 
included as “verifiable documentation” that the product 
complies with the Code as part of the evaluation report. 

DCA04-DEC-117 
Continued 

Rule 9B-72 Does Rule 9B-72.030 and 
Rule 9B-72.040 conflict with 
s. 553.843(5), Florida 
Statutes, by eliminating the 
option of approval of 
windows and doors through 
the plans review and 
inspection process? 

Rule 9B-72.030 and Rule 9B-72.040 do not conflict with s. 
553.843(5), Florida Statutes.  Section 553.843(5), Florida 
Statutes applies to products for which the Code establishes 
prescriptive standards.  Windows and doors have performance 
requirements and standard tests for demonstrating performance 
established by the Code.  Further, section 553.843(6), Florida 
Statutes, requires that local officials and the Commission must 
use s. 553.842(6)(a) or (b) which correlate with Rule 9B-
72.040(2) and (3) for approval of windows and doors. 
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DCA04-DEC-123 Rule 9B-72 Do quonset hut metal 
buildings qualify as a 
subcategory? 

See DCA04-DEC-070: separate approval of custom fabricated 
buildings is not required for Rule 9B-72.  Steel deck 
diaphragms, siding, sheathing, windows, doors and other 
structural components are subject to Rule 9B-72. 

DCA04-DEC-157 Rule 9B-72 Which category in Rule 9B-
72.060 is used for listing 
component hardware for 
exterior doors? 

Component hardware for exterior doors falls under the 
category, structural component.  However, exterior door 
component hardware does not need separate approval under 
Rule 9B-72 if the hardware is part of an approved door 
assembly. 

DCA04-DEC-161 Rule 9B-72 Does a roof access hatch 
qualify as a subcategory? 

See DCA04-DEC-069: a pre-engineered hatch attached to the 
structure meets the definition of a structural component. 

DCA04-DEC-163 1707.4.2.2 Is a supplemental label that 
indicates a higher allowable 
design pressure than tested, on 
smaller windows, acceptable 
without testing? 

See DCA04-DEC-117 with the exception that TAS 202 allows 
for rational analysis.  

    
product approval\dec requests.wpd 
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