
Issue: DS 2020-064: The petitioner Paul Danforth, P.E., is seeking a declaratory statement on 
whether the installation of a manufactured home in accordance with FBC Section 458 requires 
additional termite treatment in accordance with Sections R318.1.1 through R318.1.7 if the 
requirements of Section R318.1.8 are met and whether a termite certificate of compliance is 
required.  
 
Petitioner seeks clarification of the following questions: 
 
Question 1: Does the installation of a manufactured home in accordance with FBC Section 458 
require additional termite treatment in accordance with Sections R318.1.1 through R318.1.7 if 
the requirements of Section R318.1.8 are met by the use of naturally durable wood or wood that 
is preservative-treated in accordance with AWPA U1 for the species, product, preservative and 
end use in areas required by Section R317.1.1 through R317.1.7 as illustrated in Figure 1? 
 
Question 2: Does section R318.1 require that if termite protective treatment is provided by 
Section R318.1.8 in areas required by Section R317.1.1 through R317.1.7 as illustrated in 
Figure 1, that a Certificate of Compliance be issued to the building department by a licensed 
pest control company? Specifically, a Certificate of Compliance that contains the following 
statement: "The building has received a complete treatment for the prevention of subterranean 
termites. Treatment is in accordance with rules and laws established by the Florida Department 
of Agriculture and Consumer Services." 
 
Background:  
 
GFA International, Inc. is a full-service engineering firm providing engineering services including 
private provider plan review and inspection services pursuant to FS 553.791. GFA's private 
provider services include plan review and inspections of the installation of on-frame modular 
homes ("modular homes") pursuant to FBC Section 458 and Chapter 1 of the FBC as it relates 
to Section 458.  
 
More specifically, GFA regularly reviews plans for modular homes throughout Florida. 
These modular homes are fabricated off-site at the manufacture's facility under the 
requirements of FBC 458. The modular homes are transported to a site and supported by 
various foundation systems consisting of concrete, masonry, and wood. The frames are typically 
specified to be a minimum of 18" above the ground surface. 
 
GFA believes the Code requirements are ambiguous and is seeking clarifications on certain 
sections of the FBC-R concerning treatment of building components and surroundings which 
are intended to prevent decay and termite infestation/damage.  
 
Project/situation: 
 
The following is a manufactured home project that GFA International, Inc. is anticipated to 
review for compliance with the 2017 Florida Building Code – Residential (See Figure 1): 
 
A 26’ by 48’ modular home will be transported to a prepared site and supported on CMU Blocks 
which will be supported on ABS Pads.  The frame of the modular home is specified to be a 
minimum of 18” above ground surface.  A 10”x16” perimeter footing is specified around the 
perimeter of the modular homes to act as the ground anchor for the unit tie-downs.  A perimeter 
wall skirt is specified to be attached to the perimeter footing and the underside of the modular 



home frame.  All wood shims, skirt wall framing, and sheathing are naturally durable or 
preservative treated (P.T.) wood in areas required by Section R37.1.1 through R317.1.7.  
 
 
7th Edition (2020) Florida Building Code, Residential 

 
SECTION R317 PROTECTION OF WOOD AND WOOD-BASED PRODUCTS AGAINST DECAY 
 
R317.1 Location required.  
Protection of wood and wood-based products from decay shall be provided in the following 
locations by the use of naturally durable wood or wood that is preservative-treated in 
accordance with AWPA U1 for the species, product, preservative and end use. Preservatives 
shall be listed in Section 4 of AWPA U1. 
 
1. Wood joists or the bottom of a wood structural floor when closer than 18 inches (457 mm) or 
wood girders when closer than 12 inches (305 mm) to the exposed ground in crawl spaces or 
unexcavated area located within the periphery of the building foundation. 
 
2. Wood framing members that rest on concrete or masonry exterior foundation walls and are 
less than 8 inches (203 mm) from the exposed ground.  
 
3. Sills and sleepers on a concrete or masonry slab that is in direct contact with the ground 
unless separated from such slab by an impervious moisture barrier. 
 
4. The ends of wood girders entering exterior masonry or concrete walls having clearances of 
less than 1/2 inch (12.7 mm) on tops, sides and ends. 
 
5. Wood siding, sheathing and wall framing on the exterior of a building having a clearance of 
less than 6 inches (152 mm) from the ground or less than 2 inches (51 mm) measured  
vertically from concrete steps, porch slabs, patio slabs and similar horizontal surfaces exposed 
to the weather. 
 
6. Wood structural members supporting moisture-permeable floors or roofs that are exposed 
to the weather, such as concrete or masonry slabs, unless separated from such floors or roofs 
by an impervious moisture barrier. 
 
7. Wood furring strips or other wood framing members attached directly to the interior of 
exterior masonry walls or concrete walls below grade except where an approved vapor 
retarder is applied between the wall and the furring strips or framing members.  
 
R317.1.1 Field treatment. 
Field-cut ends, notches and drilled holes of preservative-treated wood shall be treated in the 
field in accordance with AWPA M4. 
 
R317.1.2 Ground contact. 
All wood in contact with the ground, embedded in concrete in direct contact with the ground or 
embedded in concrete exposed to the weather that supports permanent structures intended 
for human occupancy shall be approved pressure-preservative-treated wood suitable for 
ground contact use, except that untreated wood used entirely below groundwater level or 



continuously submerged in fresh water shall not be required to be pressure-preservative 
treated. 
 
SECTION R318 PROTECTION AGAINST TERMITES 
 
R318.1 Termite protection. 
Termite protection shall be provided by registered termiticides, including soil applied 
pesticides, baiting systems, and pesticides applied to wood, or other approved methods of 
termite protection labeled for use as a preventative treatment to new construction. See Section 
202, “Registered termiticide.” Upon completion of the application of the termite protective 
treatment, a Certificate of Compliance shall be issued to the building department by the 
licensed pest control company that contains the following statement: “The building has 
received a complete treatment for the prevention of subterranean termites. Treatment is in 
accordance with rules and laws established by the Florida Department of Agriculture and 
Consumer Services.” 
 
R318.1.1 
If soil treatment is used for subterranean termite prevention, the initial chemical soil treatment 
inside the foundation perimeter shall be done after all excavation, backfilling and compaction is 
complete. 
 
R318.1.2 
If soil treatment is used for subterranean termite prevention, soil area disturbed after initial 
chemical soil treatment shall be retreated with a chemical soil treatment, including spaces 
boxed or formed. 
 
R318.1.3 
If soil treatment is used for subterranean termite prevention, space in concrete floors boxed 
out or formed for the subsequent installation of plumbing traps, drains or any other purpose 
shall be created by using plastic or metal permanently placed forms of sufficient depth to 
eliminate any planned soil disturbance after initial chemical soil treatment. 
 
R318.1.4 
If soil treatment is used for subterranean termite prevention, chemically treated soil shall be 
protected with a minimum 6 mil vapor retarder to protect against rainfall dilution. If rainfall 
occurs before vapor retarder placement, retreatment is required. Any work, including 
placement of reinforcing steel, done after chemical treatment until the concrete floor is poured, 
shall be done in such manner as to avoid penetrating or disturbing treated soil. 
 
R318.1.5 
If soil treatment is used for subterranean termite prevention, concrete overpour or mortar 
accumulated along the exterior foundation perimeter shall be removed prior to exterior 
chemical soil treatment, to enhance vertical penetration of the chemicals. 
 
R318.1.6 
If soil treatment is used for subterranean termite prevention, chemical soil treatments shall 
also be applied under all exterior concrete or grade within 1 foot (305 mm) of the primary 
structure sidewalls. Also, a vertical chemical barrier shall be applied promptly after 



construction is completed, including initial landscaping and irrigation/sprinkler installation. Any 
soil disturbed after the chemical vertical barrier is applied shall be promptly retreated. 
 
R318.1.7 
If a registered termiticide formulated and registered as a bait system is used for subterranean 
termite prevention, Sections R318.1.1 through R318.1.6 do not apply; however, a signed 
contract assuring the installation, maintenance and monitoring of the baiting system that is in 
compliance with the requirements of Chapter 482, Florida Statutes shall be provided to the 
building official prior to the pouring of the slab, and the system must be installed prior to final 
building approval. 
 
If the baiting system directions for use require a monitoring phase prior to installation of the 
pesticide active ingredient, the installation of the monitoring phase components shall be 
deemed to constitute installation of the system. 
 
 
R318.1.8 
If a registered termiticide formulated and registered as a wood treatment is used for 
subterranean termite prevention, Sections R318.1.1 through R318.1.6 do not apply. 
Application of the wood treatment termiticide shall be as required by label directions for use, 
and must be completed prior to final building approval. 
 

 
Staff Analysis 

 
 

Question 1: Does the installation of a manufactured home in accordance with FBC Section 458 
require additional termite treatment in accordance with Sections R318.1.1 through R318.1.7 if 
the requirements of Section R318.1.8 are met by the use of naturally durable wood or wood that 
is preservative-treated in accordance with AWPA U1 for the species, product, preservative and 
end use in areas required by Section R317.1.1 through R317.1.7 as illustrated in Figure 1? 
 
 

 Answer:  

Option #1/Petitioner: 

It is GFA’s position that FBC Section R318.1 and its various subsections are intended to provide 
for alternative methods of termite protection.  As such, it is GFA’s position that the chemical soil 
treatment requirements set forth in FBC-Residential section R318.1.1 through 318.1.7 are not 
required for the installation of the described manufactured home where building components are 
protected in accordance with Section R318.1.8 at locations required in Section R317.1 as 
illustrated in Figure 1.  It is also GFA’s position that Section R317.1 and its subsections allow 
the use of naturally durable of preservative treated wood as an approved method of termite 
protection as illustrated in Figure 1. 

 

 



Option #2/Staff: 

The answer to the Petitioner’s question is yes.  The termite protection requirements of Sections 
R318.1.1 through R318.1.7 are in addition to requirements of Sections R317.1.1 through 
R317.1.7 of the 6th Edition (2017) Florida Building Code, Residential. 

 
Question 2: Does section R318.1 require that if termite protective treatment is provided by 
Section R318.1.8 in areas required by Section R317.1.1 through R317.1.7 as illustrated in 
Figure 1, that a Certificate of Compliance be issued to the building department by a licensed 
pest control company? Specifically, a Certificate of Compliance that contains the following 
statement: "The building has received a complete treatment for the prevention of subterranean 
termites. Treatment is in accordance with rules and laws established by the Florida Department 
of Agriculture and Consumer Services." 
 
Answer:  

Option #1/Petitioner: 

It is GFA’s position that the Certificate of Treatment contemplated by FBC Section R318.1 is 
only required for projects which utilize termiticide applications in accordance with R318.1.1 
through R318.1.7 and is Not Required for projects that protect the wood in areas required by 
R317.1.1 through R317.1.5 by use of naturally durable wood or wood that is preservative-
treated in accordance with AWPA U1 for the species, product, preservative and end use. 

Option #2/Staff: 

The answer to the Petitioner’s question is yes.  As per section R318.1 of the 6th Edition (2017) 
Florida Building Code, Residential, upon completion of the application of the termite protective 
treatment, a Certificate of Compliance shall be issued to the building department by the licensed 
pest control company. 

 

 


