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Aun. Mr. Mo Madam
Email: mo.madani ¢ dea.state. 11 us
Ph: 850-921-2247

Mr. Madani

Per our telephone discussion this letter is to request a declaratory statement from the Florida
Building Commission. T am a Florida licensed architect and frequenty design single famils homes
on the gulfeoast barrier islands that are in the arca scaward of the FDEP/FBC coastal construction
control line. My request relates to two scenarios for two [uture projects in the CCCL zone.

The first case consists of a single story single family dwelling and proposed renovations tw such.
including a vertical second story addition: wherein all renovations. including the new second story,
are all within the footprinUperimeter of the existing foundation and wherein the existing foundation
has been investigated and proven by enginecring caleulations to be adequate to support the
proposed renovations per the requirements of the FBC for Existing Buildings (i.e. gravity and wind
loads) without modify ing or adding to the original existing foundation in any way.

The second case is similar. except the proposed renovations involve horizontal additions outside the
existing foundation footprint/perimeter.

Third and lasthy I'm requesting clarification regarding the priority of FBC or local government
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Prior t March 1. 2002, the Flonda Department of Environmental Protection (FDEP). Burcau of
beiches and Coastal Systems. entorced and interpreted the standards for construction scavward of
the CCCL pursuant to the provisions ol Florida Statutes Chapter 161 and the rules it established in
Chapter 62B-33.

FS Chapter 161.033¢(12) contains an exemption to the design and construction standards it
otherssise mmposes on construction seavward of the CCCLL for “any moedification. maintenance. or
fepair to any existing structure within the limits of the existing foundation which does not require.
involve. or include amy additions o, or repair or modilication ot the existing foundation of that




strocture.”

The historie interpretation of this exemption language by the FDEP. Burcau ot Beaches and Coastal
Systems. has alfowed rcpairx' and modificatons 1o existing struciures scaward of the CCCL 1o have
no limit on the cost of the work provided the work staved within the limits of the existing
foundation and did not modify that foundation.

Similarly, the FDEP. Bureau of Beaches and Coastal Systems has provided for another exemption
10 the clevation and piling foundation standards 1t otherwise imposes on construction scaward of the
CCCL in Chapter 62B-33.007¢4) (¢). in which it states . “the Departiment shall authorize the
construction of additions. repairs. or modifications to existing nonconforming habitable structures
that do not meet the clevation or foundation standards of this paragraph. provided that the additon.
repair. or modification does not advance the seaward limits of the habitable construction at the site.
does not constitute rebuilding of the existing structure, or does not otherwise comply with the
requirements of this rule chapter.” '

The historic interpretation of this exemption language by the FDEP, Burcau of Beaches and
Coastal Systems has been that if the work on an existing habitable structure involves an addition
outside the existing foundation and/or a repair or modification of the existing foundation the work
is still exempt from the otherwise imposed standards unless it constitute a “substantial i 1mprm ement
as defined by FS 161.34(12).

Alter March 1. 2002, the enforcement and interpretation of the standards for construction seaward
of the CCCL was transterred to local governments.  The applicable standards are stilf those
preseribed in FS Ch. 161 and Ch 62B-33. but also include the standards in FBC Ch 3109,

It is our understanding that the provisions of FBC Ch 3109 are consistent with those in FS Ch 161.

FBC Ch 3109.1.1 contains an exception to the design and construction standards it othernwise
imposcs on construction scaward of the CCCL. for "any moditication. maintenance. or repair to any
existing structure within the limits of the existing foundation which docs not require. invohe. or
include any additions to. or repair or modilication ot the existing toundation of that structure.”

This is identical to the exemption trom construction standards provided in FS Ch 161.053(12)
Similarly. FBC Ch 3109.3 and I'BC Ch 3109.4 contain exceptions to clevation and pile foundation
requirements, respectively, for “additions, repairs. or modifications 1o existing nonconforming
habitable structures that-do not advance the scaward limits of the existing structure and do not
constitute rebuilding ot the existing structure.” :

This is identical to the exemption from construction standards provided in FDLEP Ch 62B-
33.007(4)(¢).

Questions for Declaratory Action:

1. Is the application of the exception in FBC Ch 3109.1.1 the same as the historical
application and interpretation of the exemption in FS Ch 161.053(12) i.c., repairs and
modifications to existing structures seaward of the CCCL have no limit on the cost of
the work provided that the work stays within the limits of the existing foundation and
does not modify that foundation and also meets the requirements of the Florida
Building Code for Existing Buildings?

2a. s the application and interpretation of the exceptions in FBC Ch 3109.3 and 3109.4 to
be the same as the historical application and interpretation of the exemption in FDEP
Ch 62B-33.007(4)(¢), i.c., if the work on an existing habitable structure involvesan




addition outside the existing foundation, the work is still exempt from the otherwise
imposed clevation and pile foundation standards unless the addition outside the existing
foundation constitutes a “substantial improvement” to the existing structure, as defined
by FS 161.54(12)?
Is the application and interpretation of the exceptions in FBC Ch 3109.3 and 3109.4 t0
be the sume as the historical application and interpretation of the exemption in FDEP
Cho62B-33.007(4)(c). i.e., if the work on an existing habitable structure involves an
addition outside the existing foundation or a repair or modification to the existing
foundation, the work is still exempt from the otherwise imposed clevation and pile
foundation standards, unless the addition outside the existing foundation and
modifications above and within the existing foundation together constitute a
“substantial improvement™ to the existing structure, as defined by FS 161.54(12)?
The FBC code within scction 3110.1.2 defines that the FBC defers to local governments
floodplain management for FEMA codes and local floodplain. The FBC code as stated
savs “the FBC defers to local governments for all floodplain management construction
regulations for all structures that are NOT scaward of the CCCL”. (Emphasis added to
the word NOT). Does this mean that when local codes are in conflict with FBC relating
to requirements for projects that ARE seaward of the CCCL, that the state code takes

3.

priority over local codes?
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January 27, 2003 .

George Merlin, President

George Merlin Associates, Inc.

7729 Holiday Drive, Snug Harbor Village

Sarasota, Florida 34231 .

Dear Mr, Merlin:
SUBJECT: DEP Consultation File CNS-ST0478

This letter is in response to your letter of November 15, 2002, regarcing exemptions, design
standards, and permitling requirements for improvemeats to an existing residential dwelling
(i.e. habitable major structure) located seaward of the coastal construction control line
(CCCL). Please be advised that the building design standards enforced by the Department of
Environmental Protection (DEP) under Rule 62B-33.007, Florida Administrative Code, only
zpply to those projects received prior w0 the effective date of the Florida Building Code.

443

Foliowing are responses 1o the questions raised in your letter:

Q. If an existing building’s roof and wails arc removed to the foundation level, but the
foundation itself is unmodified, the construction of new walls, floors and roof over that
unmodified foundation 1s exempt {rom DEP permitting requirements and elevation
requirements. This is correct or not?

A.  Exemption Determination - According to Paragraph 161.053(12)a), Florida Statutes,
the coasial constructon control lire permiting requirements, ncluding the requirements
m" the thirtv-year erosion projection pursuznt 1o Subsection 1€1.053(6), Fiorida
tatres, do rot apply to any modiﬁca?ion maintenance, Or repalr to any existing
saucture within the imits of the existing foundaton which does not require, involve, or
michude any addivons to, or repair or z.l()cu‘:(‘,;'sm)n of, the existing feundation of that
structure.  Therefore, the proposed construction described above would not require 2
oernut from this egency if it met this critenia, regarcless of building height, number of
doors or cesis involved.  The design standards of Rule 62B-33.007, Florida
Adminisizative Code, cannot be enforced bv DEP on proposed projects which are
exempted from permitting.
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Conversely, proposed improvements to an existing structure would not be exermpied
from the DEP permitting requiremenis if the improvements extended outside the limits-
of the existing foundation or involved modification of the foundation. Additions that
are aftached to an existing foundation constitute an extension and modification of the
foundation, and therefore, would not be exempt from the DEP permitting requirements.

Deiached additions obviously require a permit as they would clearly be outside the
limits of the existing foundation. However, in this case, the existing building structure

- and improvements inside the existing structure will remain exempt from permiting

to

provided they met the exemption criteria aforementoned, therefore, and would not
have to comply with the design standards of the rule.

In the above cases both attached (whether they are structurally attached or not) and
detzched additions require permits from DEP for the same reasons.

Additions 10 an existing structure are exempt from piling and elevagion requirements if
they zre non-substantizl improvements to the existing structure. This is correct or not!

Design Standards - The elevation and piie foundation standards (along with ail other
standards) of Rule 62B-33.007(5)(c), F.A.C., apply only to all proposed habitzble
major structures and all proposed non-exempt improvements to existing habitzble
structures, except improvements to an existing structure which do not advance farther
seaward than the existing building and improvements which do not constitute rebuilding
of the structure. Rebuilding.is defined as 2 substantial improvement to the building as
defined under S. 161.54(12), F.S.

Please note that these standards apply to dweliings (i.e. habitshle major structures as
defined by rule) only and not other butldings or structures.

Non-exempt improvements have to meet the appropriate design standards of the rul
including piie foundation and eizvation standards, if reguired. The elevadon and pile
‘oundaton standards would apply oaly if the improvements, including additio '
considered rebuilding (1.e. a substantial improvement) or extend fasther s
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the existng dweiling.  Otherwise, the additions would not be required o meet
clevaon and pile foundation requirements.

Detached additions which extend farther seaward or constitute rebuilding of the exdsung

stmciure also have to meet pile foundation and elevanon standards.
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The pile foundation and elevation requiremeats for habitable major structures do not
apply to garages or porches, or other non-habitable major structures which are
separated structurally from the main dwelling if the structural separation is clearly
demonstrated from the foundation up to and including the roof system.

b4

DEP permits as well as local permits are required for any construction cutside the limits
of &n existing foundation. This is correct or not? :

Permitting Recuirements - An proposed zetivity seaward of the CCCL requires a permit
from this Department unless it is exempted by law or rule. Morcover, the FBC also
requires an applicant to obtain an environmental permit from the Depariment in adéicon
to a local building permit for structures scaward of the CCCL.

have any additional questons concerning this matter, please call Dr. Muthuswamy

Subbuswamy (eka Dr. Swamy) or me at (850) 4874475, extensions 143 and 147, respectively,

Or you may write to us at the letterhead address. Moreover, we are availabie to assist the local
building department n interpreting ‘he design standards of Rule 62B-33.007, F.A.C..
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were transferred to and are specified under Secticn 3107 of the Florida Building Code.
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October 28, 2008

George Merlin Associates, Inc.
7729 Holiday Drive
Sarasota, FL 34231

RE: Substantial Improvements and 2™ Story Additions Over Existing
Foundations Pursuant to Florida Building Code Section 3109 and
Floodplain Management Section 3110

Dear George:

This letter provides the requested research regarding coastal properties in FEMA
and CCCL zones where substantial improvements and 2™ story additions over
existing unmodified foundations are proposed:

1. FBC General Rule: Substantial Improvements Must Be Elevated to Meet
FDEP & FEMA Reguirements.

FBC Section 3109.1.1 requires that structures located seaward of the Coastal
Construction Control Line (CCCL) be designed to resist the predicted forces
associated with a 100-year storm event. This section is applicable to
“substantial improvement of or additions to existing habitable structures”

pursuant to Section 3109.1.1.2.

2. FBC Exception: Substantial Improvements Within the Limits of Existing
Foundation Are Exempt from FDEP Requirements.

However, the FBC also provides an exception to this general rule as part of FBC
Section 3109.1.1. The exception states “the standards for building seaward of a
CCCL area do not apply to any modification, maintenance or repair to an
existing structure within the limits of the existing foundation which does not
require, involve or include any additions to, or repair or modification of, the
existing foundation of that structure.” Based on the plain and simple language
of this exception, the provisions of Section 3109 do not apply to modifications
of an existing structure within the limits of the existing foundations which does
not require, involve or include any additions to, or repair or modification of, the
existing foundation of that structure. All subsequent requirements of Section
3109.1.2 through 3109.8 therefore should not apply in such a case.

Icard, Merrill, Cullis, Timm, Furen & Ginsburg, PA. - Established 1953
Offices in Sarasota, Manatee and Chailotte Counties
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3. The FBC Commentary Supports the Exception.

Nonetheless, the FBC commentary to this exception provides:

This exception allows modifications contained within the
existing and unmodified foundation of a legally
nonconforming structure an exemption from the provisions
of Section 3109. Care and attention must be given to
consideration of total improvement costs since they may
trigger substantial improvement regulations, mandating
that the entire structure be brought into compliance with
.current floodplain management regulations.

Floodplain management regulations are covered in Section 3110 and clearly
refer to FEMA regulations as differentiated from CCCL regulations pursuant to

section 3110.1.2.

a. Inconsistency of Some Agencies with the FBC Exception.

Clearly, the first sentence of the commentary confirms the position that this type
of structure is exempt from Section 3109 based on the exception. Some
agencies have suggested that the second sentence of the FBC commentary takes
away the exception when the proposed work “may trigger substantial
improvement regulations”. They argue that “such proposed work exceeds the
substantial improvement threshold as defined in Section 3109 of Building Code,

and as such doesn’t qualify for exemption.”

This position. if implemented. would make the FBC exception meaningless.
The exception allows all or part of the existing structure to be modified.
provided the existing foundation is retained as described in the exception. The
exception expressly applies to. among other things. subsection 2 of 3109.1.1,
which specifically and expressly deals with “substantial improvement of or
addifions to existing habitable structures.™ Therefore, the exception clearly
provides in plain language that the standards for buildings seaward of a CCCL
area do not apply to any modification. maintenance. or repair to any existing
structure. ncluding substantial improvement of or vertical additions to existing
habitable structures, within the limts of the existing foundation as provided in
the exception. A contrary interpretation makes no sense and is not reasonable
because it takes away precisely what the exception in the FBC provides. That -
1. the FBC allows substantial improveinents to existing structures provided the
existing foundation of that structure is not modified or added to.




