
December 6, 2005 Commission Legal Report 
Florida Building Commission 
Embassy Suites Hotel 
Tampa, Florida 
 
(1) DCA05-DEC-173 by Thomas J. Baird, Attorney, Okeechobee County. 
 

The petitioner seeks clarification as to whether a manufactured building designed, signed 
and sealed by a professional engineer, with plans approved by a licensed modular plans 
examiner on July 8, 2002, and which bears the insignia of the Florida Department of 
Community Affairs be entitled to be installed in Okeechobee County with 7/16" OSB 
directly underneath its exterior siding, and would that design comply with Section 
2303.3, Exception 4 of the 2001 FBC as revised in 2003 Florida Building Code (FBC). 

 
Answer:  Yes. 

 
(2) DCA05-DEC-177 by Billy Tyson, CBO, Madison County.  
 

Action: Dismissed -  General and lacks specific project information. 
 
(3) DCA05-DEC-203 by Arturo Silveira, Andreu & Associates, Inc.  
 

Action: Deferred to the local appeal board. 
 
(4) DCA05-DEC-215 by Gary L. McDonald, AIA, Basham & Lucas Design Group,  

Inc.  
 
Question: Is it the intent of the Code to use only Section 403.8.of the Florida 
Building Code, Plumbing to determine the required plumbing fixtures for both the 
outdoor swimming pool and deck?. 

 
Answer, No, Section 403 covers minimum facilities and would cover the 
assembly area of the deck. Section 403.8 covers the pool itself.  
:  

(5) DCA05-DEC-217 by Tina M Neace, Dependable Air Designs. 
 

To the question, Who is considered a design professional?, the answer is anyone 
licensed to design buildings or systems by Chapters 481, 471.003 or 489, Florida 
Statutes. 

 
To the question, If the codes’ intent is to allow the other entities besides an 
Architect or Engineer by the exemptions, can I, as a Florida certified commercial 
energy rater, sign the “Prepared by” signature on the energy calculations and the 
“Mechanical System Designer” signature since we are also designing the 
mechanical system?, the answer is  
1) YES, as a Florida certified commercial energy rater, you can sign the 



“Prepared by” line on commercial energy code compliance forms for 
buildings falling within the exception to 471.003, F.S., and  

2) NO, you cannot sign as the “Mechanical System Designer” because you have 
to be the installing mechanical designer to sign it. The authority of the design 
professional includes a contractor licensed under Chapter 489, F.S. to design 
buildings with systems of 15 tons or less as per exception (h) 1 and 2 of 
Chapter 471.003, F.S..   

 
(5) DCA05-DEC-218 by Steven Munnell, Executive Director, FRSA. (Withdrawn). 
 
(6) DCA-DEC-219 by Dr. Humayoun Farooq, PE, Al-Farooq Corporation.  
 

Action: Deferred.   The Structural TAC asked that the Petitioner provide specific 
project information and specific questions for consideration at the next 
Commission meeting.  

 
(7) DCA05-DEC-220 by T. Eric Stafford, PE, T. Eric Stafford & Associates, LLC.  
 

Question:  Does the application of pressure coefficients for the design of the 
MWFRS in the longitudinal direction as depicted in Figure 6-10 apply to trusses 
that span in the transverse direction?  

 
Answer: No.  Arrows shown on the figures depicted in Figure 6-10, indicate that 
the pressure coefficients apply specifically to “Direction of MWFRS Being 
Designed”, This means that the longitudinal pressure coefficients are not 
applicable to trusses that span in the transverse direction and therefore uplift 
reactions for trusses that span in the transverse direction would be determined by 
the pressure coefficients associated with those shown for the transverse direction. 

 
 
    


