
Issue: DS2016-064. The Petitioner, Innovative Construction Inspectors, Inc., seeks a 
Declaratory Statement on Section 553.791, Florida Statutes. 
 
Petitioner in DS2016-064 seeks clarification of the following questions: 

 

Question 1: Based on the definition of Private Provider as found in F.S. 553.791(1)(i) 
which states: “”Private provider” means a person licensed as an engineer under chapter 
471 or as an architect under chapter 481.  For purposes of performing Inspections under 
this section for additions and alterations that are limited to 1,000 square feet or less to 
residential buildings, the term “private provider” also includes a person who holds a 
standard certificate under part XII of chapter 468”, is an individual who holds the 
appropriate standard certification as a building inspector under part XII of chapter 468 
allowed to be a private provider when performing inspections on residential maintenance 
work including but not limited to residential air conditioning condenser replacement, 
residential air conditioner air handler replacement, residential air conditioning ductwork 
replacement, residential main garage door replacement in existing openings, residential 
water heater replacement, and residential electrical service changes without requiring 
the accompanying assistance, participation or signature of an individual licensed as an 
engineer under chapter 471 or as an architect under chapter 481? 

 

Question 2: Based on the definition of Private Provider as found in F.S. 553.791(1)(i) 
which states:” “”Private provider” means a person licensed as an engineer under 
chapter 471 or as an architect under chapter 481.  For purposes of performing 
inspections under this section for additions and alterations that are limited to 1,000 
square feet or less to residential buildings, the term “private provider” also includes a 
person who holds a standard certificate under part XII of chapter 468”, is an individual 
who holds the appropriate standard certification as a building inspector under part XII 
of chapter 468 allowed to be a private provider when performing inspections on 
residential maintenance work including but not limited to residential air conditioning 
condenser replacement, residential air conditioner air handler replacement, residential 
air conditioning ductwork replacement, residential main garage door replacement, 
residential garage service door replacement, residential window and/or door 
replacement in existing openings, residential water heater replacement, and residential 
electrical service changes on any residential structure as these noted inspections are not 
inspections on ”additions or alterations of 1,000 square foot or less to residential 
buildings”? 

 

 

Question 3: Based on F.S. 553.791(10) which states: “Upon completing the required 
inspections at each applicable phase of construction, the private provider shall record 
such inspections on a form acceptable to the local building official.  The form must be 
signed by the provider or the provider’s duly authorized representative.  These inspection 
records shall reflect those inspections required by the applicable codes of each phase of 
construction for which permitting by a local enforcement agency is required.  The private 



provider, before leaving the project site, shall post each completed inspection record, 
indicating pass or fail, at the site and provide the record to the local building official 
within 2 business days.  The local building official may waive the requirement to provide 
a record of each inspection within 2 business days if the record is posted at the project 
side and all such inspection records are submitted with the certificate of compliance”, is 
the building official acting as the Authority Having Jurisdiction required to accept 
inspection results on the appropriate form directly from an individual who holds the 
appropriate standard certification as a building inspector under part XII of chapter 468 
acting as a private provider in accordance with the appropriate sections of F.S. 553.791, 
without requiring the accompanying signature of a person licensed as an engineer under 
chapter 471 or as an architect under chapter 481? 

 

Question 4: Likewise, based on F.S. 553.791(11) which states: “Upon completion of all 
required inspections, the private provider shall prepare a certificate of compliance, on a 
form acceptable to the local building official, summarizing the inspections performed and 
including a written representation, under oath, that the stated inspections have been 
performed and that, to the best of the private provider’s knowledge and belief, the 
building construction inspected complies with the approved plans and applicable codes”, 
is the Building Official acting as the Authority Having Jurisdiction required to accept a 
certificate of compliance on the appropriate form directly from an individual who holds 
the appropriate standard certification as a building inspector under part XII of chapter 
468 acting as a private provider in accordance with the appropriate sections of F.S. 
553.791, without requiring the accompanying signature of a person licensed as an 
engineer under chapter 471 or as an architect under chapter 481?   

 

Background: 
 

Situation: 
 
Petitioner is a recently formed Florida corporation which wishes to engage in the practice of 
Private Provider, as defined in Florida Statute 553.791.  More specifically, Petitioner wishes to 
engage in the inspection of work performed as related to residential ancillary maintenance 
including but not limited to residential air conditioning condenser replacement, residential air 
conditioner air handler replacement, residential air conditioning ductwork replacement, 
residential main garage door replacement, residential garage service door replacement, 
residential window and/or door replacement in existing openings, residential roofing 
replacement, residential roof over existing roofing, residential water heater replacement, and 
residential electrical service changes.  Petitioner wishes to perform these functions using the 
services of employee building inspectors properly certified n their respective trades as defined by 
FS. 468.603 Part XII.  Petitioner wishes to perform the above noted inspections without the 
assistance or participation of a person licensed as an engineer under chapter 471 or as an 
architect under chapter 481.   
The petitioner, Rune Lero, Innovative Construction Inspections, Inc., believes that answer to all 
of the above questions is yes.  The noted Florida Statutes indicate that a properly certified 



building inspector can act as a private provider when not performing inspections on additions or 
renovations greater than 1,000 square feet, and reports associated with these inspections should 
be accepted by Authority Having Jurisdiction. 
 
Florida Statutes  
 
553.791 Alternative plans review and inspection.— 
 
(1) As used in this section, the term 
 
(a) “Applicable codes” means the Florida Building Code and any local technical 
amendments to the Florida Building Code but does not include the applicable minimum fire 
prevention and firesafety codes adopted pursuant to chapter 633. 
 
(c) “Building” means any construction, erection, alteration, demolition, or improvement of, 
or addition to, any structure for which permitting by a local enforcement agency is required. 
 
e) “Duly authorized representative” means an agent of the private provider identified in 
the permit application who reviews plans or performs inspections as provided by this section 
and who is licensed as an engineer under chapter 471 or as an architect under chapter 481 
or who holds a standard certificate under part XII of chapter 468. 
 
(i) “Private provider” means a person licensed as an engineer under chapter 471 or as an 
architect under chapter 481. For purposes of performing inspections under this section for 
additions and alterations that are limited to 1,000 square feet or less to residential 
buildings, the term “private provider” also includes a person who holds a standard certificate 
under part XII of chapter 468. 
 
5th Edition (2014) Florida Building Code, Existing Building 
 
5th Edition (2014) Florida Building Code, Existing Building 
 
ALTERATION. Any construction or renovation to an existing structure other than a repair or 
addition. Alterations are classified as Level 1, Level 2 and Level 3. 
 
WORK AREA. That portion or portions of a building consisting of all reconfigured spaces as 
indicated on the construction documents. Work area excludes other portions of the building 
where incidental work entailed by the intended work must be performed and portions of the 
building where work not initially intended by the owner is specifically required by this code. 
 
SECTION 503 
ALTERATION—LEVEL 1 
503.1 Scope. Level 1 alterations include the removal and replacement or the covering of existing 
materials, elements, equipment, or fixtures using new materials, elements, equipment, 
or fixtures that serve the same purpose.   
 
SECTION 504 
ALTERATION—LEVEL 2 



504.1 Scope. Level 2 alterations include the reconfiguration of space, the addition or elimination 
of any door or window, the reconfiguration or extension of any system, or the installation 
of any additional equipment. 
 
SECTION 505 
ALTERATION—LEVEL 3 
505.1 Scope. Level 3 alterations apply where the work area exceeds 50 percent of the aggregate 
area of the building. 
 
 
Staff Analysis:   
 
Question #1: 

Based on the definition of Private Provider as found in F.S. 553.791(1)(i) which states: 
“”Private provider” means a person licensed as an engineer under chapter 471 or as an 
architect under chapter 481.  For purposes of performing Inspections under this section for 
additions and alterations that are limited to 1,000 square feet or less to residential buildings, the 
term “private provider” also includes a person who holds a standard certificate under part XII 
of chapter 468”, is an individual who holds the appropriate standard certification as a building 
inspector under part XII of chapter 468 allowed to be a private provider when performing 
inspections on residential maintenance work including but not limited to residential air 
conditioning condenser replacement, residential air conditioner air handler replacement, 
residential air conditioning ductwork replacement, residential main garage door replacement in 
existing openings, residential water heater replacement, and residential electrical service 
changes without requiring the accompanying assistance, participation or signature of an 
individual licensed as an engineer under chapter 471 or as an architect under chapter 481? 

 

Answer:   

Option #1/Petitioner:  The petitioner, Rune Lero, Innovative Construction Inspections, Inc., 
believes that answer to all of the above questions is yes.  The noted Florida Statutes indicate that 
a properly certified building inspector can act as a private provider when not performing 
inspections on additions or renovations greater than 1,000 square feet, and reports associated 
with these inspections should be accepted by Authority Having Jurisdiction. 
 

Option #.2/Staff:  “Yes”, as long as the area of level of work for the projects in question (only for 
the projects listed above) does not exceed 1,000 square feet (see Section 553.791 (1) (i), Florida 
Statutes) and that the inspections for the projects in questions are performed by individuals 
licensed under Chapter 468, Florida Statutes subject to the limitations of the licensed they hold..  

Option #.3/Staff: “Yes”, as long as the level of alteration for the projects in question (only for the 
projects listed above) falls within the scope of Level 1 Alteration as defined by Section 503 of 
the 5th Edition (2014) Florida Building Code, Existing Building) and that the inspections for the 
projects in questions are performed by individuals licensed under Chapter 468, Florida Statutes 
subject to the limitations of the licensed they hold.  

 



 

 

 Question #2: 

Based on the definition of Private Provider as found in F.S. 553.791(1) (i) which states:” 
“”Private provider” means a person licensed as an engineer under chapter 471 or as an 
architect under chapter 481.  For purposes of performing inspections under this section for 
additions and alterations that are limited to 1,000 square feet or less to residential buildings, the 
term “private provider” also includes a person who holds a standard certificate under part XII 
of chapter 468”, is an individual who holds the appropriate standard certification as a building 
inspector under part Xii of chapter 468 allowed to be a private provider when performing 
inspections on residential maintenance work including but not limited to residential air 
conditioning condenser replacement, residential air conditioner air handler replacement, 
residential air conditioning ductwork replacement, residential main garage door replacement, 
residential garage service door replacement, residential window and/or door replacement in 
existing openings, residential water heater replacement, and residential electrical service 
changes on any residential structure as these noted inspections are not inspections on ”additions 
or alterations of 1,000 square foot or less to residential buildings”? 

 

 

Answer: 

Option #1/Petitioner:  The petitioner, Rune Lero, Innovative Construction Inspections, Inc., 
believes that answer to all of the above questions is yes.  The noted Florida Statutes indicate that 
a properly certified building inspector can act as a private provider when not performing 
inspections on additions or renovations greater than 1,000 square feet, and reports associated 
with these inspections should be accepted by Authority Having Jurisdiction. 
 

Option #2/Staff:  “No”, as per Section 553.791(1) (i), Florida Statutes, the area of level of work 
for the projects in question must not exceed 1,000 square feet.  

Option #3/Staff: “Yes”, as long as the level of alteration for the projects in question (only for the 
projects listed above) falls within the scope of Level 1 Alteration as defined by Section 503 of 
the 5th Edition (2014) Florida Building Code, Existing Building) and that the inspections for the 
projects in questions are performed by individuals licensed under Chapter 468, Florida Statutes 
subject to the limitations of the licensed they hold..  

 

 

 

Question # 3:  

Based on F.S. 553.791(10) which states: “Upon completing the required inspections at each 
applicable phase of construction, the private provider shall record such inspections on a form 
acceptable to the local building official.  The form must be signed by the provider or the 
provider’s duly authorized representative.  These inspection records shall reflect those 



inspections required by the applicable codes of each phase of construction for which permitting 
by a local enforcement agency is required.  The private provider, before leaving the project site, 
shall post each completed inspection record, indicating pass or fail, at the site and provide the 
record to the local building official within 2 business days.  The local building official may waive 
the requirement to provide a record of each inspection within 2 business days if the record is 
posted at the project side and all such inspection records are submitted with the certificate of 
compliance”, is the building official acting as the Authority Having Jurisdiction required to 
accept inspection results on the appropriate form directly from an individual who holds the 
appropriate standard certification as a building inspector under part XII of chapter 468 acting 
as a private provider in accordance with the appropriate sections of F.S. 553.791, without 
requiring the accompanying signature of a person licensed as an engineer under chapter 471 or 
as an architect under chapter 481? 

 

Answer: 

Option #1/Petitioner:  The petitioner, Rune Lero, Innovative Construction Inspections, Inc., 
believes that answer to all of the above questions is yes.  The noted Florida Statutes indicate that 
a properly certified building inspector can act as a private provider when not performing 
inspections on additions or renovations greater than 1,000 square feet, and reports associated 
with these inspections should be accepted by Authority Having Jurisdiction. 
 

Option #2/Staff:  “Yes”, as long as the said inspection report is provided in a format acceptable 
to the local building official (see Section 553.791(10), Florida Statutes.)  However, inspections 
results are subject to review and approval by the local authority having jurisdiction. 

 

Question # 4:  

Likewise, based on F.S. 553.791(11) which states: “Upon completion of all required inspections, 
the private provider shall prepare a certificate of compliance, on a form acceptable to the local 
building official, summarizing the inspections performed and including a written representation, 
under oath, that the stated inspections have been performed and that, to the best of the private 
provider’s knowledge and belief, the building construction inspected complies with the approved 
plans and applicable codes”, is the Building Official acting as the Authority Having Jurisdiction 
required to accept a certificate of compliance on the appropriate form directly from an 
individual who holds the appropriate standard certification as a building inspector under part 
XII of chapter 468 acting as a private provider in accordance with the appropriate sections of 
F.S. 553.791, without requiring the accompanying signature of a person licensed as an engineer 
under chapter 471 or as an architect under chapter 481?   

 

Answer:  

 

Option #1/Petitioner:  The petitioner, Rune Lero, Innovative Construction Inspections, Inc., 
believes that answer to all of the above questions is yes.  The noted Florida Statutes indicate that 
a properly certified building inspector can act as a private provider when not performing 



inspections on additions or renovations greater than 1,000 square feet, and reports associated 
with these inspections should be accepted by Authority Having Jurisdiction. 
 

Option #2/Staff:  “Yes”, as long as the certificate of compliance is provided in a format   
acceptable to the local building official (see Section 553.791(11), Florida Statutes.)  However, 
the certificate of compliance is subject to review and approval by the local authority having 
jurisdiction. 

 

 


