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DCA05-DEC-094 By Jeffrey B. Stone of American Forest & Paper Association. 
(Deferred subject to Commission’s action on Mod 509 and Mod 570) (Withdrawn) 
 
DCA05-DEC-095 by William S. Berk for State Farm Florida Insurance Company.   
(Referred to the Local Appeal Board). 
 
DCA05-DEC-113 by David G. Karins, PE of Karins Engineering Group, Inc.  Petitioner 
seeks a Declaratory Statement on an interpretation of sections 1610 and 1612 of the 2001 
Florida Building Code, Building, and sections 1604.3 and 1613 of the 2004 Florida 
Building Code, Building. 
 
Question 1:  To the question, “Do deflection limits prescribed by FBC 2001 sections 
1610 and 1612 apply to the approved products?”, the answer is YES.  Testing standards 
referenced in the code do not provide deflection limits for the products in question; 
therefore sections 1610 and 1612 shall apply.  To the question of, “Do the deflection 
limits prescribed by the footnote of Table 1610.1 apply to the products?”, the answer is 
NO.  The footnote of Table 1610.0 relates to formed metal sheeting and does not refer to 
fiberglass materials. 

Question 2:  To the question, “Do deflection limits prescribed by FBC 2004 sections 
1604.3 and 1613 apply to the approved products?”, the answer is YES.  Testing standards 
referenced in the code do not provide deflection limits for the products in question; 
therefore sections 1604.3 and 1613 shall apply.  To the question of, “Do the deflection 
limits prescribed by the footnote of Table 1604.3 apply to the products?”, again the 
answer is NO.  The footnote of Table 1604.3 relates to formed metal sheeting and does 
not refer to fiberglass materials.  To the question What are the deflection limits for the 
products?, the answer is as follows: 

• For non-HVHZ according to Table 1604.3 (FBC 2004) for product 
#FL4097(skylights), deflection limits shall not exceed those relating to “roof 
members not supporting ceiling”.  For products #FL4229(windows) and 
#FL4230(panel walls), deflection limits shall not exceed those relating to 
“exterior walls and interior partitions with flexible finishes”. 

• For the HVHZ according to Section 1613 (FBC 2004) for product 
#FL4097(skylights), deflection limits shall not exceed L/240, which relates to 
“roof members or components not supporting plaster”.  For products 
#FL4229(windows) and #FL4230(panel walls), deflection limits shall not exceed 
L/180 which relates to “vertical members and wall members or components not 
required to meet all conditions of  Section 1613.1, item 4”.  Section 1613.1, item 
4 states “Vertical members and wall members or components consisting of or 



supporting material that hardens in place, is brittle or lacks resistance to cracking 
caused by bending strains”. 

 
 
DCA05-DEC-135 by Vipin N. Tolat of Tamlyn & Son’s Woof Connectors.  Petitioner 
seeks a Declaratory Statement to clarify the application process that Tamlyn & Son’s 
Wood Connectors can use to submit an application in accordance with Product Approval 
Rule 9B-72.   
 
Question 1: “If Tamlyn files a Florida Product Approval Application ICC as the 
evaluation entity (where the engineering calculations for ESR 1347 was prepared by L.M. 
Gabert), Gabert-Abuzalaf as a Q/A entity and Vipin N. Tolat, a Florida P.E. as a 
validation entity, will it be acceptable?”  
 
Answer to Question 1: “No” according to 9B-72.110, an entity is not permitted to be 
party to an evaluation entity and at the same time be a QA entity for same product. 
Serving both products constitutes a conflict of interest.  
In addition as of August 19, 2005, Gabel-Abuzalaf’s application as an entity is currently 
in the “Pending” Status. When Gabel-Abuzalaf’s application is approved; they will be 
eligible for use as a Q/A entity. 
 
Question 2: “When a Florida Product Approval Application is submitted using the 
evaluation report method with ICC as evaluation entity, can the Florida PE who signed 
and sealed the calculations in the ICC-ES report, also validate this application? 

Answer to Question 2: “No”, According to 9B-72 .110(4), a Florida registered 
Professional Engineer is not permitted to be party to an evaluation report and at the 
same time be the validator for the application. Serving both functions constitutes a 
conflict of interest.  
 
DCA05-DEC-136 by Tim Michaels of Stoughton Homes, Inc.  The petitioner seeks to 
determine whether the 2004 Residential Code would allow openings on the zero lot line 
of a building with a ten foot separation between buildings, and whether a fire sprinkler 
system is required in these homes. 
 
Question - Does the Residential Code allow openings on the zero lot line of a building 
with a ten foot separation between buildings. 
 
Answer - Yes, The language in the Residential Code only prohibits openings in exterior 
walls of a dwelling or accessory building that is separated from an adjacent building by a 
distance of less than 6 feet  With regard to the sprinkler system see the response to 
DCA05-DEC-142. 
 
DCA05 DEC-142 by Tim Michaels of Stoughton Homes, Inc.  The petitioner seeks to determine 
whether the 2004 Florida Building Code, Residential requires fire protection sprinklers on single 
family dwellings three or more stories.   
 



Question - Does the Residential Code require fire protection sprinklers on single family 
dwellings three or more stories.   
 
Answer - No, for three or fewer stories. The 2004 Florida Building Code, Residential (FRC) is 
limited in scope to “not more than three stories in height” According to the FRC, a three story 
single family dwelling is not required to be sprinklered.  However, The Residential Code is NOT 
applicable to buildings more than three stories in height.  Those buildings would have to meet the 
requirements of the Florida Building Code, Building. According to section.  903.2.7, an automatic 
sprinkler system installed in accordance with Section 903.3 is required. 
 
DCA05-DEC-149 by Gene Boecker, AIA, Code Consultants, Inc. (Withdrawn)  
 
DCA05-DEC-151 by William Shoolbred of Elixir Industries.  Petitioner seeks a 
Declaratory Statement to clarify if their product (Elixir E-5000 Aluminum Roof System - 
an aluminum roll panel, factory seamed roof over system) falls under Product Approval 
Rule 9B-72, if so – clarify the requirements for successful processing of a Product 
Approval application. 
  
Question 1 - Whether the product in question should be listed under Category: Structural 
Components; Subcategory: Roof-Deck or Category: Roofing; Subcategory: Other? 
 
Answer to Question 1 - The product could be listed in either category. POC with input 
from A&A, DCA Staff and manufacturer should discuss then identify the Category and 
Subcategory. 
 
Question 2 - Whether the product in question should be in compliance with the uplift 
requirements of Chapter 15 of the 2004 Florida Building Code? 
 
Answer to Question 2 - In accordance with Section 1504.3.2 Metal Panel Roof Systems 
of the 2004 FBC, this metal roofing system is required to be tested according to the 
requirements of UL580 or ASTM E 1592. 
 
 


