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Florida Building Code - Mechanical, 5th Edition (2014)
Portions of 606.2.1 through [F] 606.3

N.F.P.A 72 - 2010 Edition
Portions 0f 17.7.4.2.2,17.7.5.2.1,17.7.5.3.1,17.7.5.4.2.1,17.7.5.4.2.2(B) and 17.7.5.5

N.F.P.A. 90A - 2012 Edition
Portions 0of 6.4.2.1, 6.4.2.3 and 6.4.4.1

Florida Fire Prevention Code 5th Edition
Portion of 633

Background:
During a preliminary design and review meeting with the design engineers for a (6) six sto-

ry mixed use facility, the Engineering firm requested clarifications for their Mechanical
design based on the new 2014 Code which they will be submitting under. In order to direct
them properly, I am seeking clarifications in regards to the placement of smoke duct detec-
tors for the air conditioning and exhaust systems. As this building is less than 75 feet in
height, there will be no smoke control systems as per Chapter 9—section 909, of the Flori-
da Building Code-5th Edition (2014) Therefore, these detectors are strictly required based
on the cfm capacity of the air conditioning and exhaust systems only.

I seek these clarifications based on the conflicts that occur when researching the new Flori-
da Building Code—Mechanical, 5th edition (2014) with the referenced codes given within
that same section 606—Smoke Detection Systems Control, in this code book. In addition,
the conflicts that also arise between the Fire Prevention Code and this new Mechanical
Code , which is now 1.C.C. based in lieu of the previous 2010 Florida Mechanical Code

which was Florida based.



Referenced Codes
Florida Building Code—Mechanical, 5th Edition (2014)
Section 606—Smoke Detection Systems Control

606.2.1 Return air systems: Smoke detectors shall be installed in return air systems, with a
design capacity greater than 2,000 cfim, in the return air duct or plenum upstream of any filters,
exhaust air connections, outdoor air connections, or decontamination equipment and appliance.

Exception: Smoke detectors are not required in the return systems where all portions of
the building served by the air distribution system are protected by area smoke detectors con-
nected to a fire alarm system in accordance with the Florida Fire Prevention Code. The area
smoke detection system shall comply with section 606.4.

[F] 606.3 Installation: Smoke detectors required by this section shall be installed in accord-
ance with N.F.P.A. 72. The required smoke detectors shall be installed to monitor the entire

airflow conveyed by the system including return air and exhaust or relief air. Access shall be
provided to smoke detectors for inspection and maintenance.

N.F.P.A. 72—2010 Edition
17.7.4 Heating, Ventilating, and Air Conditioning.

17.7.4.2.2 Detectors placed in environmental air ducts or plenums shall not be used as a substi-
tute for open area detectors.

17.7.5 Smoke Detectors for Control of Smoke Spread.

17.7.5.1 Classifications. Smoke detectors installed and used to prevent smoke spread by initi-
ating control of fans, dampers, doors and other equipment shall be classified in the following
manner:

(1) Area detectors that are installed in the related smoke compartments

(2) Detectors that are installed in the air duct systems
(3) Video image smoke detection that is installed in related smoke compartments

17.7.5.2. Limitations.

17.7.5.2.1 Detectors that are installed in the air duct system in accordance with 17.7.5.1(2)
shall not be used as a substitute for open area protection.




Referenced Codes—Conftinued

17.7.5.3 Purposes.

17.7.5.3.1 To prevent the recirculation of dangerous quantities of smoke, a detector approved
for air duct use shall be installed on the supply side of the air-handling systems as required by
N.F.P.A. 90A, Standard for the Installation of Air Conditioning and Ventilating Systems, and
17.7.5.4.2.1

17.7.5.4 Application.
17.7.5.4.2 Smoke Detection for the Air Duct System.

17.7.5.4.2.1 Supply Air System. Where the detection of smoke in the supply air system is
required by other NFPA Standards, a detector(s) listed for the air velocity present and that is
located in the supply air duct downstream of both the fan and the filters shall be installed.

17.7.5.4.2.2 Return Air System. Unless otherwise modified by 17.7.5.4.2.2(A) or in
17.7.5.4.2.2(B), if the detection of smoke in the return air system is required by other NFPA
standards, a detector(s) listed for the air velocity present shall be located where the air leaves
each smoke compartment, or in the duct system before the air enters the return air system com-
mon to more than one smoke compartment.

(A) Additional smoke detectors shall not be required to be installed in ducts where the air duct
system passes through other smoke compartments not served by the duct.

(B) Where total coverage smoke detection is installed in all areas of the smoke compartment
served by the return air system, installation of air duct detectors in the return air system
shall not be required, provided that their function is accomplished by the design of the aarea
detection system.

N.F.P.A. 90A—2012 Edition

6.4 Smoke Detection for Automatic Control

6.4.2 Location

6.4.2.1 Smoke detectors listed for use in air distribution systems shall be located as follows:

(1) Downstream of the air filters and ahead of any branch connections in air supply systems
having a capacity greater than 2000 cfm

(2) At each story prior to the connection to a common return and prior to any recirculation or

fresh air inlet connection in air return systems having a capacity greater than 15,000 cfm
and serving more than one story
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6.4.2.2 Return system smoke detectors shall not be required where the entire space served by
the air distribution system is protected by a system of area smoke detectors.

6.4.2.3 Smoke detectors shall not be required for fan units whose sole function is to remove air
from the inside of the building to the outside of the building.

6.4.4 Installation.

6.4.4.1 Smoke detectors shall be installed, tested, and maintained in accordance with NFPA
72, National Fire Alarm and Signaling Code.

Summary:

Based on Manufacturer’s Technical Field Bulletins as well as NFPA 72 - Annex A
(Explanatory Material) A.17.7.5.5.2, the primary function for the duct mounted smoke detec-
tion was and is to serve the purpose of shutting down the HVAC system or to initiate smoke
management. Smoke detectors are installed in the supply air, downstream from the filters, to
serve the purpose of providing an alarm indication of the occurrence of a fire in the HVAC unit
(filters, belts, heat exchangers, etc). These detector usually serve the purpose of protecting
building occupants from the smoke produced by an HVAC unit fire or smoke ingress via the
fresh air intake for the unit. They cannot be expected to serve the purpose of providing detec-
tion for the return side of the system.

Question:

As I am the Town’s Chief Mechanical Inspector as well as the Assistant Building Official, I am
the AHJ for this matter.

There appears to be a conflict between section 606.1 and section 606.3 in the Florida Mechani-
cal Code 5th edition.

1. Section 606.1 is requiring the smoke duct detector’s to be placed in the return air of an a/c
unit over 2000 cfim and/or in the exhaust duct of a fan system. Section 606.3 is requiring me
to utilize NFPA 72 for installation which requires it in the supply side. Therefore, does
606.1 supercede 606.3 ?

2. If the answer is yes, then since the Florida Fire Prevention Code also calls for it to be in-
stalled in the supply air (NFPA 72 and NFPA 90A) whose code takes jurisdiction, fire or me-

chanical?




3. Since the original intent of the installation of these smoke duct detectors was to protect the
building occupants if the fire and or smoke was to occur in the unit, is this no longer the
purpose?

4. By installing the smoke duct detectors in the exhaust duct of a fan system, is it now the in-
tent to stop the products of combustion from exiting to the outside?

5. By not installing the smoke detectors in a supply fan system, is it the intent to keep these
fans operating, even if the fan is bringing in smoke from an adjacent area or from the fan itself?

Respectfully on this date of June 18th, 2015

Hoto & P K

Sheila S. Oliver—CMI/ABQO/CFM for the Town of Pembroke Park




