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Florida Building Commission 

 
Legal Report 

AUGUST 18, 2015 
  

Plaza Historic Beach Resort and Spa 
600 North Atlantic Boulevard 

DAYTONA, FLORIDA 

  
MECHANICAL , FIRE TAC, and FIRE CODE ADVISORY COUNCIL (FM)  
 
The Mechanical TAC, Fire TAC and Fire Code Advisory Council took up this request for 
declaratory statement resulting in different recommendations with regard to answers to 
question 2 as noted in red. 
 
Mechanical TAC 
DS 2015-075 by Sheila Oliver of the Town of Pembroke Park 
Question #1:  Section 606.1 is requiring the smoke detectors to be placed in the return air of an 

a/c unit over 2000 cfm and/or in the exhaust duct of a fan system.  Section 606.3 is requiring 
me to utilize NFPA 72 for installation which requires it in the supply side.  Therefore, does 
606.1 supersede 606.3? 

 
Answer: Yes, with regard to placement of smoke detectors and as per Section 102.4.1 of the 5th 

Edition (2014) FBC, Building, Section 606.1 supercedes the provisions of section 606.3 of the 
5th Edition (2014) FBC, Mechanical.  

 
Question #2: If the answer is yes, then since the Florida Fire Prevention Code also calls for it to 

be installed in the supply air (NFPA 72 and NFPA 90A) whose code takes jurisdiction, fire or 
mechanical? 

 
Answer:  As per the definition of the term “conflict” “see note above”, the project in question 

must meet both codes. (Option 1) 

 
Question #3:  Since the original intent of the installation of these smoke duct detectors was to 

protect the building occupants if the fire and or smoke was to occur in the unit, is this no longer 
the purpose? 

 
Answer: Not possible. Addressing “intent” is outside the scope of the Dec. request. 

 
Question #4:  By installing the smoke duct detectors in the exhaust duct of a fan system, is it now 

the intent to stop the products of combustion from exiting to the outside? 
 

Answer: Not possible.  Addressing “intent” is outside the scope of the Dec. request. 
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Question #5:  By not installing the smoke detectors in a supply fan system, is it the intent to keep 
these fans operating, even if the fan is bringing in smoke from an adjacent area or from the fan 
itself?  

 
Answer: Not possible.  Addressing “intent” is outside the scope of the Dec. request. 

 
 
Fire TAC 
DS 2015-075 by Sheila Oliver of the Town of Pembroke Park 
Question #1:  Section 606.1 is requiring the smoke detectors to be placed in the return air of an 

a/c unit over 2000 cfm and/or in the exhaust duct of a fan system.  Section 606.3 is requiring 
me to utilize NFPA 72 for installation which requires it in the supply side.  Therefore, does 
606.1 supersede 606.3? 

 
Answer: Yes, with regard to placement of smoke detectors and as per Section 102.4.1 of the 5th 

Edition (2014) FBC, Building, Section 606.1 supercedes the provisions of section 606.3 of the 
5th Edition (2014) FBC, Mechanical.  

 
Question #2: If the answer is yes, then since the Florida Fire Prevention Code also calls for it to 

be installed in the supply air (NFPA 72 and NFPA 90A) whose code takes jurisdiction, fire or 
mechanical? 

 
Answer: Placement of smoke detectors in either the return or the supply air system will provide 

an equal degree of life safety.  (See Section 553.73 (1)(d), Florida Statues) (Option 4) 

 
Question #3:  Since the original intent of the installation of these smoke duct detectors was to 

protect the building occupants if the fire and or smoke was to occur in the unit, is this no longer 
the purpose? 

 
Answer: Not possible. Addressing “intent” is outside the scope of the Dec. request. 

 
Question #4:  By installing the smoke duct detectors in the exhaust duct of a fan system, is it now 

the intent to stop the products of combustion from exiting to the outside? 
 

Answer: Not possible.  Addressing “intent” is outside the scope of the Dec. request. 
 
Question #5:  By not installing the smoke detectors in a supply fan system, is it the intent to keep 

these fans operating, even if the fan is bringing in smoke from an adjacent area or from the fan 
itself?  

 
Answer: Not possible.  Addressing “intent” is outside the scope of the Dec. request. 
 

Fire Code Advisory Council 
DS 2015-075 by Sheila Oliver of the Town of Pembroke Park 
Question #1:  Section 606.1 is requiring the smoke detectors to be placed in the return air of an 

a/c unit over 2000 cfm and/or in the exhaust duct of a fan system.  Section 606.3 is requiring 
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me to utilize NFPA 72 for installation which requires it in the supply side.  Therefore, does 
606.1 supersede 606.3? 

 
Answer: Yes, with regard to placement of smoke detectors and as per Section 102.4.1 of the 5th 

Edition (2014) FBC, Building, Section 606.1 supercedes the provisions of section 606.3 of the 
5th Edition (2014) FBC, Mechanical.  

 
Question #2: If the answer is yes, then since the Florida Fire Prevention Code also calls for it to 

be installed in the supply air (NFPA 72 and NFPA 90A) whose code takes jurisdiction, fire or 
mechanical? 

 
Answer As per the definition of the term “conflict” “see note above”, the project in question 

must meet both codes..(Option 1) 

 
Question #3:  Since the original intent of the installation of these smoke duct detectors was to 

protect the building occupants if the fire and or smoke was to occur in the unit, is this no longer 
the purpose? 

 
Answer: Not possible. Addressing “intent” is outside the scope of the Dec. request. 

 
Question #4:  By installing the smoke duct detectors in the exhaust duct of a fan system, is it now 

the intent to stop the products of combustion from exiting to the outside? 
 

Answer: Not possible.  Addressing “intent” is outside the scope of the Dec. request. 
 
Question #5:  By not installing the smoke detectors in a supply fan system, is it the intent to keep 

these fans operating, even if the fan is bringing in smoke from an adjacent area or from the fan 
itself?  

 
Answer: Not possible.  Addressing “intent” is outside the scope of the Dec. request. 
 

 
ENERGY TECHNICAL ADVISORY COMMITTEE  
 
DS 2015-079 by George Stefanovici, PE of Carastro  & Associates, Inc.  

(Withdrawn)  

 
 
BUILDING CODE ADMINISTRATION AND SWIMMING POOL 
TECHNICAL ADVISORY COMMITTEE (TAC) 
The Code Admin TAC  and Swimming Pool TAC  took up this request for declaratory 
statement  
 

 DS 2015-080 by Jennifer Hatfield of Wilson & Associates, LLC 
 
Question:  Is a permit required to resurface a public swimming pool or spa?  
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Answer: Yes, resurfacing a public swimming pool requires a permit, per Section 105.1 of the 5th 
Edition (2014) Florida Building Code, Building.  

 
 
 
STRUCTURAL  AND FIRE TECHNICAL ADVISORY COMMITTEE 
(TAC) 

   
The Structural TAC and Fire TAC took up this request for declaratory statement resulting in 
different recommendations with regard to answers to question 1,2 and 3 as noted in red. 
 
Structural TAC 

DS2015-81 by Clifford A. Schulman, Esq. of Weiss Serota Helfman Cole Bierman, P.L. 
 Question (1)  Is the building, including the System, regulated by the FBC? 
 Answer:  (d)Yes, as per section 102.2. and 1601.1 of the Florida Building Code 5th Edition 

(2014), Building the project in question falls within the scope of the Florida Building Code 
  
Question (2)  If yes, is the System governed by Chapter 30 ALI Standards?; 

Answer: No, the project in question falls outside the scope of ALI standards 
  

Question (3)   If not, does the FBC require that the entire System (including the lifting structure 
itself) be certified by an OSHA approved NRTL? 

Answer: Since the system is anchored and attached to the structural elements of the building, 
the design and development of the system will fall within the technical scope of the FBC 
requiring that the building/structure be designed and constructed in accordance with the 
applicable material and design standard of the FBC and that the lifting structure be designed, 
tested and evaluated in accordance with the procedure developed by a registered design 
professional and tested by an approved agency as approved by the local authority having 
jurisdiction. 

 
Fire TAC 

DS2015-81 by Clifford A. Schulman, Esq. of Weiss Serota Helfman Cole Bierman, P.L. 
 

Question 1: Is the building, including the system, regulated by the FBC? 

Answer: Yes 

Question 2: If yes, is the System governed by Chapter 30 ALI Standards? 

Answer: No 

Question 3:  If not, does the FBC require that the entire System (including the lifting structure itself) be 
certified by an OSHA approved NRTL? 

Answer: No 
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STRUCTURAL  TECHNICAL ADVISORY COMMITTEE (TAC) 
DS2015-084 by John Farinelli of JC Code & Construction Consultants, Inc. 

 
Question #1: When stucco applications are installed per ASTM C 926 as permitted under the 

Exception to Section R703.6.4, is compliance with Section 703.6.5 also required? 
  

Answer:  No, If ASTM C 926 is used as an alternate method chosen by the 
designer/contractor then compliance with 703.6.5 is not required. 

 
BUILDING CODE ADMINISTRATION TECHNICAL ADVISORY 
COMMITTEE (TAC) 

 
DS 2015-085 by Martin R. Dix of Akerman LLP. 
“Question A:  Does the Florida Building Code’s definition for “registered design professionals” 

include Florida registered interior designers who may sign and seal interior design plans, 
drawings, specifications or reports? 
  
Answer: Yes, the term “registered design professional,” as defined in the 5th Edition (2014) 

Florida Building Code, Building includes any registered design professionals practicing 
within the scope of their license, which includes those licensed under Chapters 471 and 
481, Florida Statutes.” 

  
Question B: Does the Florida Building Code’s definition for “registered design professionals” 

include Florida registered interior designers who may sign and seal interior design plans, 
drawings, specifications or reports which may, in some instances, be submitted for the issuance 
of building permits for interior construction? 
  
“Answer:  Yes, the term “registered design professional,” as defined in the 5th Edition (2014) 

Florida Building Code, Building, includes any registered designer professional practicing 
within the scope of their license, which includes those licensed under Chapters 471 and 
481, Florida Statutes.” 
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ENERGY TECHNICAL ADVISORY COMMITTEE  
 
DS 2015-086 by Fred Dudley, Esq. of Dudley, Sellers, & Hearly, LP 

 There was a motion to recommend approval of the Petitioner’s recommended determination “that all 
replacement fenestration in existing buildings must comply with U-factor and SHGC requirements 
consistent with R402.3.6 of the 5th Edition (2014) FBC, Energy Conservation.” The motion was 
made by Jay Geyselaers and seconded by Ron Bailey. After further discussion, the motion was voted 
on by roll call. The vote was 2 to 6 in favor. The motion did not pass. 

 
 In order to come up with a proposed answer to the Petitioner’s question, there was a motion 

to delay the rest of the Energy TAC meeting until a later meeting.  As there was limited time 
left on the conference call/webinar time for adequate discussion by all parties involved and 
the public. This motion was made by Bob Cochell and seconded by David 
Wojcieszak.  April Hammonds explained relevant information on a continuation of the 
meeting. The motion passed unanimously. 

 The continuation of the meeting was to be held on Thursday, August 13th, 2015 at 9:00 am. 
However, the petitioner requested that the matter be continued until the October meeting 
(TAC/Commission) 

 
  


