April 10, 2007

Florida Building Commission
Department of Community Affairs oL F‘ . .
Building Codes and Standards Commie. or

mi
2555 Shumark Oak Blvd. ssion Clerk
Tallahassee, F1 32399-2100

Re: “Petition for Declaratory Standard before the Florida Building Commission”

Petitioner: Jeffrey K. Hulsberg, P.E.
Hulsberg Engineering, Inc.
11481 St. Augustine Rd., #202
Jacksonville, FL 32258

Reference: Construction of one single family home located in Clay County, Florida

Lot 23 Fairway Ridge, a 3286 under roof square foot single family home located approximately
900 feet from the shoreline of Doctor’s Lake, an inland body of water measuring more than one
mile across in the general vicinity of the subject property.

At Issue: Interpretation of FBC-R Section R031.2.1.4 No.4

Please clarify the intent of the Florida Building Code- Residential as it relates to the
definition of, and the subsequent use of, Exposure Category “D” in the State of Florida.
The language in the code is confusing as currently written and appears to contradict itself.

The subject lot is located in a 110 mph wind zone approximately 24 miles inland from the
Coastal Construction Line and is approximately 900 feet from the shoreline of Doctor’s Lake. The terrain
immediately surrounding the lot, including the terrain between the lot and the shoreline of Doctor’s Lake,
consists of single family homes and wooded areas, and would be considered “B” type terrain under the
current definition in the code.

Question 1: Is “D” a valid Exposure Category in Florida?

Section R301.2.1.4 No. 4 states “Exposure D. Flat, unobstructed areas
exposed to wind flowing over open water (excluding shorelines in hurricane
prone regions) for a distance of at least 1 mile (1.61 km). Shorelines in
Exposure D include inland waterways, the Great Lakes and coastal areas of
California, Oregon, Washington and Alaska.” We are unclear as to the
meaning of this language because it seems to exclude shorelines in hurricane
prone regions. We can find no definition of shoreline in the code that limits
this to ocean or gulf shorelines.

Question 2: If the answer to Question 1 is yes, is Exposure D only applicable to buildings
directly exposed to wind coming over the water (i.e., only the first building traveling



inward from the shoreline)?

Section R031.2.1.4 No. 4 states, “This exposure shall apply on to those
buildings and other structures exposed to the wind coming from over the
water." Does this mean a building shielded from the wind coming from over
the water by other buildings or dense trees is not considered in Exposure “D”?

Question 3: If the answer to Question 2 is no, what is the transition zone length from
Exposure D to the next applicable inland exposure category (Exposure B for the subject

case)?

Section R301.2.1.4 No. 4 states, “Exposure D extends inland from the

shoreline a distance of 1500 ft (457 m) or 10 times the height of the building or structure,
whichever is greater.” This greatly varies from the ASCE 7-02 language which states,
“Exposure “D” shall extend inland from the shoreline for a distance of 660 ft. (200 m) or 10
times the height of the building, whichever is greater."

Respectfully submitted,

Je . Hulsbefg, P.E.
FL PE No. 33152

Hulsberg Engineering, Inc.
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