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 DS 2018-016 by Angela Petrakis of Diversified Window Solutions Inc. 
 
Question 1:  

Does this Hazardous location apply to Exterior Doors only adjacent to Exterior Windows? Or  
 
Answer: 

No, the general hazardous location requirements of Section 2406.4.2 of the 6th Edition (2017) 
Florida Building Code, Building “the Code” apply to glass adjacent to both exterior and interior 
doors. 

 
Question 2:   
 

Does this Condition apply to Interior Doors as well adjacent to Exterior Windows? 
 
Answer: 

Yes, the general hazardous location requirements of Section 2406.4.2 of the Code apply to glass 
adjacent to interior doors.  However, within dwelling units and as per Section 2406.4.2, Exception 4, of 
the Code, the hazardous location requirements of Section 2406.4.2 do not apply to glazing adjacent to 
interior doors where the glazing in walls on the latch side of and perpendicular to the plane of the door in 
a closed position.  

 
 

 
DS 2018-034 by Ashley Ong of City of Winter Park 
 
Question #1:  
  

Is "indicating that the building passes the performance matrix" (referenced in R405.4.2.2 Item 3) the same task 
as confirming the as-proposed design from R405.3 (referenced in R405.4.2.2 Item 2)? 

  
Answer:  
 Answer to question is “Yes.”  This is with the understanding that no change was made during the 

course of construction to the proposed design energy measures as submitted under section 
R405.4.2.1 of the 6th Edition (2017) Florida Building Code, Energy Conservation.        



  
Question 1a) If the answer is no, what is the reference for tasks/provisions/requirements in 
the 'performance matrix'? 
  

Since the answer to question 1 is “Yes”, no answer is needed for this question. 
  
Question #2:  
  
Can the  paperwork  (as printed  out from  FBC  approved  software)  submitted  for R405.4.2.1 also be used to 

meet R405.4.2.2? 
  
Answer:  
Answer to question 2 is “Yes.” This is with the understanding that no change was made during the 
course of construction to the proposed design energy measures as submitted under section 
R405.4.2.1 of the 6th Edition (2017) Florida Building Code, Energy Conservation. 
  
Question 2a) If the answer is no, must the Florida Building Commission approve the certificate of occupancy 
compliance report worksheet a jurisdiction develops in accordance with R101.5.1? 
  

Since the answer to question 1 is “Yes”, no answer is needed for this question. 
  
Question #3: 
  
If there is no change to the proposed design during the course of the construction and all required inspections to verify 

compliance are performed, is there a need for the building department to request the as-built compliance report per 
Section 405.4.2.2 prior to the issuance of the certificate of occupancy? 

  
Answer: 
  
 “No”, building department confirms compliance with the code through its inspection duties as 

required by Section 104, Inspections, of the 6th Edition (2017) Florida Building Code, Energy 
Conservation. 

  
  
Question #4: 
  
If there are changes to the proposed design during the course of the construction and the compliance report is amended; 

and submitted for review and approval prior to conducting the required inspections, is there a need for the building 
department to request the as-built compliance report per Section 405.4.2.2 prior to the issuance of the certificate of 
occupancy? 

  
Answer: 
 “NO”, building department confirms compliance with the code through the provisions of Section 

103.4, Amended construction documents, and its inspection duties as required by Section 104, 
Inspections,  of the 6th Edition (2017) Florida Building Code, Energy Conservation. 

  
 



 
 
 DS 2018-025 by Samuel A. Liberatore of G.B. Collins Engineering, P.A 
 
Question:  

Would the exception to the requirement for poolside sanitary facilities in Section 454.1.6.1 of the Florida Building Code (“FBC 
or Code”) apply to the hotel described?  

  
Answer:  
The answer is “Yes.” As per Section 454.1, definition of “Public swimming pools” [which clarify that the 

term “living units” includes projects such as hotels] and Section 454.1.3.1.9 [which clarify that the term 
“dwelling units” includes units such as motel rooms and hotel rooms] of the 6th Edition (2017), Florida 
Building Code, Building, the exception to the requirement of poolside sanitary facilities of Section 
454.1.6.1 would apply to the project in question. 

 
 

 
DS2018-027 petitioned by Richard S. Barrow of Liebl & Barrow, Engineering, Inc 
 
Question: 
Can a building department or building official require the Special Inspector’s duly Authorized Representative, to be licensed or 

certified under Part XII of Chapter 468 which is in excess of the requirements of the duly Authorized Representative as 
described in Section FS 533.79(5), FS 471, and FAC 64G15-35.004 for items to be inspected as part of a structural 
inspection plan issued in accordance with FS 533.79(5)? 

Answer: 
The provisions of section 110.8.6, Florida Building Code, Building, 6th Edition (2017), apply only to the 

inspection of the minimum structural requirements of the Florida Building Code; accordingly, they do 
not apply to the inspections required by section 553.79(5), Florida Statutes. 

 


