
   
   

  

  
FLORIDA BUILDING CODE  BINDING 

INTERPREATION    

  

 
  
   
  Date:   May 23, 2007 
 
Report #  Petition 21 
 
Year:   2001 
 
Code:   Building 
 
Section:  704.1, 1604.5 and 2101.1 
 
Question: Is it the intent of section 704.1, Section 1604.5 and Section 2101.1, Building that the top 

joint of a rated wall, where it meets the slab above shall incorporate a flexible joint that has 
been tested to provide a fire resistance rating through a test report as listed by a Nationally 
Recognized Testing Laboratory (NRTL) recognized by the Florida Building Code? 

 
Answer:  Yes. 
 
Commentary: Section 704.1 of Florida Building Code 2001, Building, requires a 1 hour fire-resistance 

rated partition between the automobile parking garage and residential occupancies. There 
does not appear to be any disagreement on this requirement. The “mortar-pointed joint” 
does not meet the listed UL 263 assembly as it requires a full bed of mortar and therefore 
will not provide the required fire rated separation. The “mortar-pointed joint” does not meet 
the detail for the Rinker Assembly No 8-2-12 which shows a full bed mortar joint. The 
“mortar-pointed joint”  infill masonry wall described in the Building Officials report does not 
match the wall section 1-5.0 for the vertical reinforcement passing through the slabs and 
walls nor the “non-shrink grout” notation showing full bed joints. 

 
 

Section 1604.5 of Florida Building Code 2001, Building, requires that interior wall and 
permanent partitions shall be designed to resist all imposed loads. There does not appear 
to be a disagreement on this issue 

 
Section 2101.1 of Florida Building Code 2001, Building, requires that drawings and details 
that are submitted for the use of masonry must show provision for dimensional changes 
resulting from elastic deformation, creep, shrinkage, temperature and moisture. This is 
where there is a difference of opinion, the Engineer and Architect have taken the opinion 
that there will be no dimensional changes while the Building Official believes that there 
indeed will be dimensional changes. 

 
Section 2101.2 (4) requires the drawings to provide details on allowances for dimensional 
changes resulting from elastic deformation, creep, shrinkage temperature and moisture.  



 
None of these sections requires that the joint at the top of the wall must be flexible. Section 
701.3 and table 701.3 provide definitions and example of both restrained and unrestrained 
construction. If the wall is constructed as indicated in section 1-5.0 of the approved plans, 
and the reinforcing is continuous through the slab and spandrel beam as indicated, this 
may be a restrained joint not requiring a flexible joint. The wall assembly UL 263 shown in 
the submitted detail is not exclusive of the starter bed joint or the top joint. 

 
However, the Building Official has indicated that the wall was constructed after the 
superstructure was in place. This would appear to make it unlikely that the top of the wall 
was indeed constructed as shown in detail section 1-5.0 of the plans because of the 
continuous rebar requirement shown. Also the Engineer failed to provide the Building 
Official with requested calculations indicating that this is indeed a restrained joint. The 
engineering judgment which was submitted is not a tested system and the Building Official 
is of no obligation to accept it. Fire Resistant Joint Systems must be tested in accordance 
with ASTM E119. 

 
In summary, it is deemed a requirement to provide a flexible joint since the engineer and 
architect have not provided calculations proving that the joint at the top of the wall is indeed 
a restrained joint. Based on the construction sequence indicated by the Building Official, 
this particular joint is unrestrained and would indeed require a flexible joint. 

 
  

  
Notice:   
The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, the Florida Department of 
Community Affairs, industry and professional experts offer this interpretation of the Florida Building Codes in the interest of consistency 
in their application statewide. This interpretation is formal and binding statewide.   

 
  


