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Legal Report 

 
CODE ADMINISTRATION TECHNICAL ADVISORY COMMITTEE (TAC) 
 
      DS 2018-012 by Robert Czyszczon of the Plaza Beach Motel, Inc. 
 
Question1: 

To be exempt under the Florida Building Code, a chickee must not “incorporate any…nonwood 
features.” Would merely placing non-wood items underneath a chickee – including aluminum or 
plastic chairs and tables, a tiled countertop-height bar, and food/beverages – mean that Petitioner 
is incorporating nonwood features into its chickee so as to lose its exemption under Florida 
Statue 553.73(10)(i) and Florida Building Code 102.2(h)? 

 
Answer: 

For the level of work in question, the answer is “No.” Adding the items (aluminum or plastic 
chairs and tables, and a tiled, counter-top height bar) within the footprint of the “chickee” in 
question will not void its exemption status as per section 102.2(h) of the 6th Edition (2017) 
Florida Building Code, Building . 

 
Question 2: 

Does the Florida Building Commission consider the use of a chickee for purposes of determining 
whether a chickee may be exempt under Florida Statue 553.73(10)(i) and Florida Building Code 
102.2(h)?  

 
Answer: 

No; neither section 553.73(10)(i), F.S., nor section 102.2(h), Florida 
Building Code, Building (2017), condition the exemption of chickees from the Florida Building 
Code based upon their use. Note that this does not preclude the possibility that other legal 
authority may restrict the possible uses of chickees. 

 
 
FIRE TECHNICAL ADVISORY COMMITTEE (TAC) 
 
      DS 2018-016 by Angela Petrakis of Diversified Window Solutions, Staff Analysis 
 
Question 1: Does this Hazardous location apply to Exterior Doors only adjacent to Exterior Windows? Or  
Answer:  

No. 
Question 2:  Does this Condition apply to Interior Doors as well adjacent to Exterior Windows?  
Answer:  

Yes, as per Chapter 24 of the 6th Edition (2017) Florida Building Code, Building. 



 
 
 
ENERGY TECHNICAL ADVISORY COMMITTEE (TAC) 
 
DS 2018-018 by Arthur Chartrand of National Home Service Contract Association 
 
Question A:  

 
Is it required that when part of an HVAC unit is replaced, that the part or resulting whole system must meet the current 
SEER rating? 

 
Answer: 

For the level of work in question, the answer is “NO.”  As per R501.7, Exception 1 and R503.1 of the 6th 
Edition (2017) Florida Building Code, Energy Conservation “the Code”, replacement of  a part of an 
HVAC system is permitted without requiring the combined efficiency of the whole system to meet the 
minimum efficiency listed for that type of equipment in the current Code.   

 
Question B:   

In the event an outdoor condenser/compressor unit is replaced and upgraded to a higher, current SEER rating, must the 
fully functioning and by industry standards, compatible indoor evaporator coil be replaced to match the SEER rating of the 
outdoor unit (or vice-versa)? 

 
Answer: 

For the level of work in question, the answer is “NO.”   As per R501.7, Exception 1 and R503.1 of the 
6th Edition (2017) Florida Building Code, Energy Conservation “the Code”, replacement of the outdoor 
condenser/compressor in question is permitted without requiring the combined efficiency of the whole 
system (outdoor unit plus indoor unit) to meet the minimum efficiency listed for that type of equipment 
in the current Code.  However, the two units (outdoor unit plus indoor unit) must be matched as per 
R501.7, Exception 2, of the Code and the combined capacity and SEER rating must be no less than 
originally listed.  

 


