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FLORIDA Professional
BUILDING CODE Regulation
BINDING
INTERPRETATION

In accordance with the 2007 Edition, Florida Building Code — Building,
Section 3109, as it applies to a building that is being constructed forward
of the Coastal Construction Control Line (CCCL), please answer the
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1. Is the lowest horizontal structural member supporting the building,
other than pilings, required to meet the minimum requirements of the
Flood Insurance Rate Map (FIRM) as well as the elevation required by
the Florida Department of Environmental Protection (DEP) Coastal
Construction Control Line (CCCL) elevation, that requirement being

the higher of the two, and each of the two agency elevation
rpmnrpmpnfe are mdpnpndpnt of each other?

2. Is the area below the lowest horizontal structural member permitted to
be enclosed?

3. Ifthe answer to #2 above is yes, may the area be used as habitable
(living) space and/or enclosed by walls which include media rooms,
bars, bathrooms and other areas potentially with chairs, couches, seats
and equipment?

1. Yes, Florida Building Code R323.2 refers to Section 3109 of Florida

dAdsmg Mada Daildisag fine sagidantial gtmratiieac gantrand A tlaa MAanoatal
JJI..I.IIUI.II.E UG, L)ullull.lé 101 TesiaCiilial SIrucCiures sCawara 01 e woasidl

Construction Control Line. This structure is within the CCCL, both the
building department and the petitioner appear to agree on this, so the DEP
requirements would be required to be enforced. It should be noted that
buildings located seaward of the CCCL that are also located in special
flood hazard areas shown on FIRMs are required to meet the more



Comment:

restrictive requirements of Section 3109 and local floodplain management
requirements. At the time the building in question was permitted, under
the 2007 FBC, the floodplain management requirements were in the
County’s local regulation.

2. Yes, FBC Section 3109.3 requires habitabl e spaces as defined in 3109.2
to be elevated at or above an elevation which places the lowest horizontal
structural member above the 100 year storm elevation as determined by
Florida Department of Environmental Protection. The area below the
lowest horizontal structural member is permitted per FBC 3109.4.2(9) to
have break-away or frangible walls, which would not preclude enclosing
this space with the same.

3. No, areas below the lowest horizontal structural member cannot be
considered habitable spaces and are subject to storm surge from a 100 year
storm event. FBC 3109.3 addresses habitable structures, the entire houseis
a habitable structure. The Florida building code, section 202 defines
Habitable Space, this definition does not specifically address media
rooms, medialounges or exercise rooms, it does address living space and
the proposed rooms are considered living space because their uses are
more closely related to living space than to any other use. Notein
reference to 44CFR Section 60.3(e)(1) and (c)(5), these regulations, when
applicable, require enclosed areas below the lowest floor (Ilowest
horizontal member in'VV zones) to be limited to utilization solely for
parking of vehicles, building access, or storage. No other uses are
permitted. Thisrestriction appliesin all SFHAS.

The applicant is correct on page 3 of their filing, the Florida Building
Code does not delineate or specify which portions of habitable structures
may be used for what purpose, therefore the entire structure is considered
habitable and the area below is a part of the structure, abeit, frangible. By
definition, a Habitable Structure is designed primarily for human
occupancy and all areas are potentia locations for shelter from storms.
Areas below the lowest horizonta structural member are not to be
considered as habitable spaces and are subject to storm surge from a 100
year storm event. Therefore, this area cannot be designed primarily for
human occupancy and is not a safe haven for shelter from storms. Further,
FBC section 3109.4.2 states that no substantial walls or partitions shall be
constructed below the level of first finished floor of habitable structures
with limited exceptions to stairways for access, properly designed
shearwalls, fiber or wire mesh sand screens, light open lattice, elevator
shafts, small mechanical and electrical rooms and breakaway walls; al of
which are either necessary for access to the structure and/or designed to
break away without causing structural damage to the primary structure.
Finished areas within break away walls that contain furniture, equipment,



toilet rooms and appliances are not consistent with the intent of the code
which isto keep this area open and free of obstructions that could cause
damage to the primary structure or other propertiesin a storm surge event.

Additional Comment: The previous DEC statement was based on historical interpretation
of the CCCL program that allowed some devel opment below the CCCL
and above the BFE. In that particular area, thereis alarge Boardwalk on
the beach and alot of little shops that people have frequented for years.
Regarding the building in question for that DEC statement, all furniture,
counters, equipment etc. had to be on wheels or small enough to be
portable. All permanent fixtures, kitchen etc. had to be elevated. The code
commentary speaks to this same situation but is limited to large
multifamily, commercia and public structures.



