
Issue: DS2016-092. The Petitioner, Universal Engineering Sciences, Inc.  
 
Petitioner in DS2016-092 seeks clarification of the following question: 

 

Question: Can a building department or building official require a Special Inspector’s 
Duly Authorized Representative, to be licensed or certified under Part XII of Chapter 468 
which is in excess of the requirements of the Duly Authorized Representative as 
described in Section 553.79(5). 

 

Background: 
 

Situation: 
 
Petitioner’s firm, Universal Engineering Sciences, Inc., provides among other services, threshold 
inspections under F.S. 553.79(5).  This statute stipulates the Special Inspector shall be licensed 
by the State of Florida under chapter 471 (Engineer)* or 481 (Architect)*.  Statute 553.79(5) also 
states the requirements of the Special Inspector’s duly authorized representative.  Universal 
Engineering Sciences has provided these services since the inception of the statute in the 19810’s 
for approximately 10,000 structures in approximately 90% of the state’s municipalities. 
 
* Italics added by staff. 
 
Recently some building offices have required that the duly authorized representative of the 
Special Inspector be qualified as a building inspector or a Special Inspector under Part XII of 
chapter 468, Florida Statutes or be certified as a Special Inspector. 
 
Petitioner feels the building departments are miss-reading Section 110.8.6 of the Florida 
Building Code as below: 
 

FBC-Building 
Section 110.8.6: The building department may allow a special inspector to conduct the 
minimum structural inspection of threshold buildings required by this code, Section 
553.73, Florida Statutes, without duplicative inspection by the building department.  The 
building official is responsible for ensuring that any person conducting inspections is 
qualified as a building inspector under Part XII of Chapter 468, Florida Statutes, or 
certified as a special inspector under Chapter 471 or 481, Florida Statues. Inspections of 
threshold buildings required by Section 553.79(5), Florida Statutes are in addition to the 
minimum inspections required by this code. 

 
Petitioner feels the intent of this paragraph is for the occasion where the Building Department 
does not wish to or cannot perform their required structural inspections and in that instance if the 
Special Inspector’s Duly Authorized representative is also qualified as a building inspector under 
Part XII of Chapter 468, then the building department does not have to provide the duplicative 
inspection. 



 
Petitioner provided the requirements for the Special Inspector’s Duly Authorized representative 
as follows: 

Chapter 61G15-35.004(2) F.A.C. Special Inspectors utilizing Authorized Representatives 
shall ensure the Authorized Representative is qualified by education, licensure, or 
training to perform the duties assigned by the Special Inspector.  Effective July 1, 2016, 
those qualifications shall include: 
 
(e) Four years of Threshold Building Inspection training on non-Threshold Buildings 
performed under the supervision of a Special Inspector who was in responsible charge of 
the trainee’s work. 

 
Note, the Special Inspector’s Duly Authorized Representative is NOT REQURED (emphasis by 
petitioner) to be qualified as a Building Inspector. 
 
Petitioner does not believe that the department can require the Special Inspector’s Duly 
Authorized Representative to have certification above and beyond that which is required under 
Section 553.79(5). 
 
Petitioner’s firm has recently provided a proposal for threshold inspections services for a 22-
story residential building.  The Special Inspection Plan prepared by the engineer of record 
requires the Speical Inspector and His Duly Authorized Representative to meet the requirement 
of Section 553.79(5). 
 
Petitioner feel that these excessive requirements are placing and undue burden on their company, 
staff and clients.   
 

Florida Statutes 
 

553.79 Permits; applications; issuance; inspections.— 

 

(5)(a) The enforcing agency shall require a special inspector to perform structural inspections on a 

threshold building pursuant to a structural inspection plan prepared by the engineer or architect of 

record. The structural inspection plan must be submitted to and approved by the enforcing agency 

before the issuance of a building permit for the construction of a threshold building. The purpose of 

the structural inspection plan is to provide specific inspection procedures and schedules so that the 

building can be adequately inspected for compliance with the permitted documents. The special 

inspector may not serve as a surrogate in carrying out the responsibilities of the building official, the 

architect, or the engineer of record. The contractor’s contractual or statutory obligations are not 

relieved by any action of the special inspector. The special inspector shall determine that a 

professional engineer who specializes in shoring design has inspected the shoring and reshoring for 

conformance with the shoring and reshoring plans submitted to the enforcing agency. A fee simple title 

owner of a building, which does not meet the minimum size, height, occupancy, occupancy 

classification, or number-of-stories criteria which would result in classification as a threshold building 



under s. 553.71(12), may designate such building as a threshold building, subject to more than the 

minimum number of inspections required by the Florida Building Code. 

(b) The fee owner of a threshold building shall select and pay all costs of employing a special 

inspector, but the special inspector shall be responsible to the enforcement agency. The inspector shall 

be a person certified, licensed, or registered under chapter 471 as an engineer or under chapter 481 as 

an architect. 

(c) The architect or engineer of record may act as the special inspector provided she or he is on the 

Board of Professional Engineers’ or the Board of Architecture and Interior Design’s list of persons 

qualified to be special inspectors. School boards may utilize employees as special inspectors provided 

such employees are on one of the professional licensing board’s list of persons qualified to be special 

inspectors. 

(d) The licensed architect or registered engineer serving as the special inspector shall be permitted 

to send her or his duly authorized representative to the job site to perform the necessary inspections 

provided all required written reports are prepared by and bear the seal of the special inspector and are 

submitted to the enforcement agency. 

 
Staff Analysis:  Based on the above facts and circumstances, staff provides the following 
answers to proponent’s questions:  
 

Question: 

Can a building department or building official require a Special Inspector’s Duly Authorized 
Representative, to be licensed or certified under Part XII of Chapter 468 which is in excess of the 
requirements of the Duly Authorized Representative as described in Section 553.79(5). 

Answer:   Since the proposed level of work is limited to those inspections that are required by Section 
553.79(5) Florida Statutes and does not include the inspection of the minimum structural requirements 
of the FBC, the provisions of Section 110.8.6 of the 5th Edition (2014) Florida Building Code, Building do 
not apply to the project in question. 
 

 


