Florida Building Code Binding Interpretation Report Number 179

Date: March 3, 2020

Report: 179

Code Edition: 6™ Edition (2017)

Section: 310.1 — Use and Occupancy Classification: Residential Group R

Text of code provisions:

RESIDENTIAL GROUP R

310.1 Residential Group R. Residential Group R includes, among others, the use of a building or structure, or a portion
thereof, for sleeping purposes when not classified as an Institutional Group | or when not regulated by the Florida Building
Code, Residential.

310.2 Definitions. The following terms are defined in Chapter 2:

BOARDING HOUSE.
CONGREGATE LIVING FACILITIES.
DORMITORY.

GROUP HOME.

GUEST ROOM.

LODGING HOUSE.

PERSONAL CARE SERVICE.
TRANSIENT.

310.3 Residential Group R-1. Residential Group R-1 occupancies containing sleeping units where the occupants are
primarily transient in nature, including:

Boarding houses (transient) with more than 10 occupants
Congregate living facilities (transient) with more than 10
occupants

Hotels (transient)

Motels (transient)

310.4 Residential Group R-2. Residential Group R-2 occupancies containing sleeping units or more than two dwelling
units where the occupants are primarily permanent in nature, including:

Apartment houses

Boarding houses (nontransient) with more than 16
occupants

Congregate living facilities (nontransient) with more
than 16 occupants

Convents
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Dormitories

Fraternities and sororities
Hotels (nontransient)
Live/work units

Monasteries

Motels (nontransient)
Vacation timeshare properties

310.5 Residential Group R-3. Residential Group R-3 occupancies where the occupants are primarily permanent in
nature and not classified as Group R-1, R-2, R-4 or |, including:

Buildings that do not contain more than two dwelling units
Boarding houses (nontransient) with 16 or fewer occupants
Boarding houses (transient) with 10 or fewer occupants
Care facilities that provide accommodations for five or
fewer persons receiving care

Congregate living facilities (nontransient) with 16 or

fewer occupants

Congregate living facilities (transient) with 10 or fewer
occupants

Lodging houses with five or fewer guest rooms

310.5.1 Care facilities within a dwelling. Care facilities for five or fewer persons receiving care that are within a
single-family dwelling are permitted to comply with the Florida Building Code, Residential provided an automatic
sprinkler system is installed in accordance with Section 903.3.1.3 or Section P2904 of the Florida Building Code,
Residential.

310.5.2 Lodging houses. Owner-occupied lodging houses with five or fewer guest rooms shall be permitted to be
constructed in accordance with the Florida Building Code, Residential.

310.6 Residential Group R-4. Residential Group R-4 occupancy shall include buildings, structures or portions thereof
For more than five but not more than 16 persons, excluding staff, who reside on a 24-hour basis in a supervised
residential environment and receive custodial care. Buildings of Group R-4 shall be classified as one of the occupancy
conditions specified in Section 310.6.1 or 310.6.2. This group shall include, but not be limited to, the following:

Alcohol and drug centers

Assisted living facilities

Congregate care facilities

Group homes

Halfway houses

Residential board and custodial care facilities
Social rehabilitation facilities

Appeal questions requesting a response:

1) Does utilizing one unit within a thirteen unit existing condominium building currently classified as R-2 per the
certificate of occupancy (attached) as a vacation rental by owner, either transient or non-transient per the FBC,
as outlined in Florida Statute Chapter 509 change the use of the unit to "Boarding house(s) transient with 10 or
fewer occupants" pursuant to the Florida Building Code Section 310.5, 6th edition?

Answer: No

Comment: Consideration should be given to the term “primarily” used occupancy
classification within the Florida Building Code and consider the FS 509.242 language in
determining when a change of occupancy occurs.
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2) 2) Does utilizing one unit within a thirteen unit existing condominium building currently classified as R-2 per the
certificate of occupancy (attached) as a vacation rental by owner, either transient or non-transient per the FBC,
as outlined in Florida Statute Chapter 509 trigger the requirement to legally change the use and occupancy
classification of this dwelling unit from R-2 to R-3 Use and Occupancy Classification per the Florida Building
Code, 6™ edition?

Answer: No

Comment: Consideration should be given to the term “primarily” used occupancy
classification within the Florida Building Code and consider the FS 509.242 language in
determining when a change of occupancy occurs.

3) 3) Does utilizing one unit within a thirteen unit existing condominium building currently classified as R-2 per the
certificate of occupancy (attached) as a vacation rental by owner, either transient or non-transient per the FBC,
as outlined in Florida Statute Chapter 509 trigger the requirement to legally change the use and occupancy
classification of this dwelling unit from R-2 to R-3 Use and Occupancy Classification per the Florida Building Code
- Existing Building Code, 6th edition?

Answer: No

Comment: Consideration should be given to the term “primarily” used occupancy
classification within the Florida Building Code and consider the FS 509.242 language in
determining when a change of occupancy occurs.

NOTICE:

The Building Officials Association of Florida, in cooperation with the Florida Building Commission, and the Florida Department of
Business & Professional Regulation, provides this interpretation of the Florida Building Code in the interest of consistency and
application of the Building Code statewide. This interpretation is binding and not subject to acceptance and approval by the local
building official.
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