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Dear Mr, Merlin:

SUBJECT: DEP Consultation File CNS-ST0478

This letter is in response to your letter of November 15, 2002, regarding exemptions, design
standards, and permitting requirements for improvements to an existing residential dwelling
(i.e. habitable major structure) located seaward of the coastal construction control line
(CCCL). Please be advised that the building design standards enforced by the Department of
Environmental Protection (DEP) under Rule 62B-33.007, Florida Administrative Code, only
apply to those projects received prior to the effective date of the Florida Building Code.
Following are responses to the questions raised in your letter:

1.

Q..

If an existing building’s roof and walls are removed to the foundation level, but the
foundation itself is unmodified, the construction of new walls, floors and roof over that
unmodified foundation is exempt from DEP permitting requirements and elevation
requirements. This is correct or not?

Exemption Determination - According to Paragraph 161.053(12)(a), Florida Statutes,
the coastal construction control line permitting requirements, including the requirements
of the thirty-year erosion projection pursuant to Subsection 161.053(6), Florida
Statutes, do not apply to any modification, maintenance, or repair to any existing
structure within the limits of the existing foundation which does not require, involve, or
include any additions to, or repair or modification of, the existing foundation of that
structure.  Therefore, the proposed construction described above would not require a

permit from this agency if it met this.criteria, regardless of building height, number of -

floors or costs involved. The design standards of Rule 62B-33.007, Florida
Administrative Code, cannot be enforced by DEP on proposed projects which are
exempted from permitting. '
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Conversely, proposed improvements to an existing structure would not be exempted
from the DEP permitting requirements if the improvements extended outside the limits-
of the existing foundation or involved modification of the foundation. Additions that
are attached to an existing foundation constitute an extension and modification of the
foundation, and therefore, would not be exempt from the DEP permitting requirements.

Detached additions obviously require a permit as they would clearly be outside the
limits of the existing foundation. However, in this case, the existing building structure
and improvements inside the existing structure will remain exempt from permitting
provided they met the exemption criteria aforementioned, therefore, and would not
have to comply with the design standards of the rule.

In the above cases both attached (whether they are structurally attached or not) and
detached additions require permits from DEP for the same reasons.

Additions to an existing structure are exempt from piling and elevation requirements if
they are non-substantial improvements to the existing structure. This is correct or not?

Design Standards - The elevation and pile foundation standards (along with all other
standards) of Rule 62B-33.007(5)(c), F.A.C., apply only to all proposed habitable
major structures and all proposed non-exempt improvements to existing habitable
structures, except improvements to an existing structure which do not advance farther
seaward than the existing building and improvements which do not constitute rebuilding
of the structure. Rebuilding is defined as a substantial improvement to the building as
defined under S. 161.54(12), F.S.

Please note that these standards apply to dwellings (i.e. habitable major structures as
defined by rule) only and not other buildings or structures.

Non-exempt improvements have to meet the appropriate design standards of the rule,
including pile foundation and elevation standards, if required. The elevation and pile
foundation standards would apply only if the improvements, including additions, were
considered rebuilding (i.e. a substantial improvement) or extend farther seaward than
the existing dwelling, Otherwise, the additions would not be required to meet the
elevation and pile foundation requirements.

Detached additions which extend farther seaward or constitute rebuilding of the existing
structure also have to meet pile foundation and elevation standards.
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The pile foundation and elevation requirements for habitable major structures do not
apply to garages or porches, or other non-habitable major structures which are
separated structurally from the main dwelling if the structural separation is clearly
demonstrated from the foundation up to and including the roof system.

-+

DEP permits as well as local permits are reqmred for any construction outside the limits
of an e)ust.mg foundatlcm This is correct or not?

Permitting Requirements - An proposed activity seaward of the CCCL requires a permit
from this Department unless it is exempted by law or rule. Morcover, the FBC also
requires an applicant to obtain an environmental permit from the Department in addition
to a local building permit for structures seaward of the CCCL.

If you have any additional questions concerning this matter, please call Dr. Muthuswamy
Subbuswamy (aka Dr. Swamy) or me at (850) 487-4475, extensions 143 and 147, respectively,
Or you may write to us at the letterhead address. Moreover, we are available to assist the local
building department in interpreting the design standards of Rule 62B-33.007, F.A.C.. that
were transferred to and are specified under Section 3107 of the Florida Building Code.
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Tony D. M¢Neal,'P.E. Administrator
Bureau of | caches and Wetland Resources
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Dr. Swamy, Engineer
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